van der Horst

Rusland: Palmer wint race 1 én de titel, Vandoorne vijfde

Jolyon Palmer - DAMS
Jolyon Palmer - DAMS
Jolyon Palmer heeft de eerste race van het Russische GP2-weekend gewonnen. Met zijn grootste concurrent Felipe Nasr buiten de punten na een pechvolle wedstrijd heeft de Brit nu 68 punten voorsprong in de tussenstand. Met nog 61 punten te verdienen is Palmer nu al zeker van de titel. Stoffel Vandoorne had pech bij een neutralisatie en werd, na van pole te zijn gestart, pas vijfde.
Opvallend nieuws nog vóór de start van de wedstrijd: de raceafstand werd ingekort. Uit vrees dat  door het hoge brandstofverbruik op het circuit van Sotchi de eindmeet niet zou gehaald worden bracht men het aantal rondjes van 30 terug op 28. Takuya Izawa, de teamgenoot van Vandoorne bij DAMS die gisteren een verrassende derde kwalificatietijd reed, nam bij de start meteen de leiding. In de eerste bocht was Vandoorne er achter alweer voorbij. De Japanner zakte zelfs helemaal naar P4 wanneer ook Jolyon Palmer en Arthur Pic sneller bleken. In de zesde ronde nam Pic de gok al binnen te komen voor de verplichte bandenwissel. Intussen kreeg Nasr alweer met pech af te rekenen. Na een matige kwalificatie kreeg hij nu een drive through penalty voor het niet respecteren van de witte racelijnen. 

Toen enkele ronden later de Dallara-Renault van Stefano Coletti stilviel op de baan kwam de Safety Car de piste op. Onmiddellijk doken verschillende rijders, waaronder Palmer, de pit in. Dat was ook de bedoeling bij ART Grand Prix maar toen het Franse team dit aan Vandoorne vroeg kon de Belg enkel met "te laat" antwoorden. Helaas niet de eerste miscommunicatie tussen ART en Vandoorne en het beste dat de Belg nu kon proberen was zo laat mogelijk binnen komen. In tweede positie reed namelijk de Rus Artem Markelov die ook nog moest binnenkomen. Indien die de rest zou kunnen ophouden kon Vandoorne een kloofje slaan. 

Stoffel Vandoorne - ART GP
Stoffel Vandoorne - ART GP
Dat is ook precies wat er gebeurde na een spectaculaire herstart met veel inhaalacties. Vandoorne reed de ene na de andere snelle ronde terwijl Palmer achter Markelov kwam te hangen. Vierde was de teamgenoot van Markelov bij Russian Time, Mitch Evans. Markelov kwam pas binnen toen Evans de aansluiting had met Palmer wat Vandoorne goed uit kwam. Na de pitstop van Markelov kwam Vandoorne uiteraard ook meteen binnen. De Belg kwam helaas pas als zevende weer buiten. Evans slaagde er niet in Palmer in te halen en zo is de Brit GP2-kampioen 2014. Hij is meteen de eerste Brit die hier in slaagt sinds Lewis Hamilton in 2006. Achter Evans behaalde Raffaele Marciello de laatste podiumplek. Vandoorne knokte zich nog tot in vijfde stelling, onderweg andermaal de snelste ronde neerzettend.

Foto's: Georges De Coster

Uitslag 2014 GP2 Rusland Race 1

  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons