van der Horst

Russell Racing wint race 1 Historic GP Zolder

Start Belcar race 1 Historic GP Zolder
Start Belcar race 1 Historic GP Zolder
Jeffrey Van Hooydonk, Hans Thiers en Frank Thiers hebben de eerste Belcar-manche van de Historic Grand Prix op Circuit Zolder op hun naam geschreven. De Russell-boys vertrokken in hun Norma M20 FC vanaf pole, maakten handig gebruik van een neutralisatie om de twee verplichte stops af te werken en wonnen uiteindelijk met ruime marge op de GHK Racing by T2 Norma M20 FC die teameigenaar Pieder Decurtins deelt met Brent Verheyen en Ian Gepts. De Totaalplan Racing Lamborghini van Cédric Wauters en Jarno D'Hauw besloot als derde en was daarmee uiteraard ook beste GT. Toerisme bleek een kluif voor de wederoptredende familie Stevens op de Stevens Motorsport BMW M2 CS Racing.
Krafft Racing - Norma M20 FC
Krafft Racing - Norma M20 FC
Bij de start behoudt Jeffrey Van Hooydonk in de Russell-Norma het voordeel op Cédric Wauters die mee vanaf de eerste rij startte. In de openingsronde moet de Lamborghini echter nog de Krafft Norma van Stienes Longin voorbijlaten en ook Koen De Wit glipt als snel voorbij de Stier uit Sant'agata Bolognese en het viertal kan een kloofje slaan op de concurrentie, tot na een halfuur race de wedstrijd geneutraliseerd wordt met een Full Course Yellow, gevolgd door een Safety Car, nadat de Wolf GB08 van de baan gaat in de Lucien Bianchi.

Podium race 1 - CN prototypes
Podium race 1 - CN prototypes
Op het ogenblik dat de neutralisatie naar zijn einde toe lijkt te gaan, beslist PK Carsport - dat zich dit weekend over zowel de Russell Racing als de Krafft Racing Norma ontfermt - om beide wagens binnen te roepen. Hans Thiers neemt over van Jeffrey Van Hooydonk, om... één ronde later het stuur opnieuw door te geven aan de Antwerpenaar. Zelfde scenario bij TheRocket11, Longin jr. geeft het stuur door aan Christoff Corten, die het kuipje aan Longin Sr. laat en zelfs de leiding in de race weet te veroveren. De beide bolides lijken op weg naar een 1-2 tot de tricolore Norma een extra keer door de pitstraat moet en in de eindfase moet halthouden voor de box moet met een stukke gaskabel. Stienes Longin zou nog de punten van de zesde plaats binnenrijven, maar er had meer ingezet voor de meest recente winnaars van de 24H van Zolder.

TotaalPlan Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo
TotaalPlan Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo
In de GT-klasse trok Lamborghini zoals gemeld het laken naar zich toe. Het Belgium Racing-duo Dylan Derdaele/Nicolas Saelens besloot op de tweede plaats, voor solist Jan Lauryssen in de Q1 TrackRacing Porsche die in de eindfase nog streed voor de laatste podiumplaats met merkgenoten Ayrton, Yannick en Bert Redant.


Stevens Motorsport - BMW M2 CS Racing
Stevens Motorsport - BMW M2 CS Racing
In toerisme ging de zege naar Xavier en Jochen Stevens, nadat de West-Vlamingen in de kwalificaties nog tegen een achterstand aankeken. Vader en zoon Stevens reden echter een dijk van een race, ondanks een drive-through wegens het overschrijden van de limieten van de piste, en wonnen in hun BMW M2 CS Racing met verve, voor de gelijkaardige bolide van VR Racing by Qvick Motors van vader en zoon Dirk en Tom Van Rompuy en Kenzi Qvick. Het brons ging uiteindelijk naar QSR Racing, dat met de Audi van Joël Uylenbroeck, Jurgen Van Den Broeck en Yevgen Sokolovskiy de eerste reguliere rijder was en dus de volle punten pakte voor het kampioenschap.

--- Uitslag Belcar Race 1 Historic Grand Prix (pdf) ---

De tweede Belcar-race van het weekend wordt morgen om 14u30 op gang gevlagd.

Foto's: Martijn Wouters  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons