van der Horst

Rustdag: Nabeschouwing Riwald Dakar Team

Voor de servicecrew van het Riwald Dakar Team was de rustdag in San Miguel de Tucuman allesbehalve een dag om te ontspannen. De twee HRX Fords werden extra minutieus geïnspecteerd en onderhouden, want het modderworstelen tijdens de achtste etappe had z'n sporen achtergelaten. Alleen dankzij snel handelen hebben Erik Wevers en Fabian Lurquin gisteren kunnen voorkomen dat hun rallywagen werd opgeslokt door een kolkende modderlawine.
Ook de gehalveerde etappe tussen Salta en San Miguel de Tucuman bleek dankzij de weergoden een beproeving op zich.  Al bij de start ontnamen de heftige regens zo goed als alle zicht. Het parcours liep door de bergen waarbij een aantal keren dezelfde rivier moest worden overgestoken. De eerste keer stond het water 40 centimeter hoog, de volgende doorwading al snel 10/20 centimeter hoger. Met slim draaien en keren van zandplaat naar zandplaat kwam het Riwald duo aan de overkant.

Bij de derde ontmoeting was de rivier veranderd in een kolkende poel van water en modder. Op het moment dat Erik en Fabian hun plan stonden te smeden, zagen ze in hun ooghoeken in rap tempo een modderlawine op zich afrazen. De heren keken elkaar aan: het is nu of nooit. Op maximale snelheid werd de HRX Ford stroomafwaarts gedirigeerd en bij de eerste de beste kans door de rivier gesleurd, om op een hoger gelegen heuvel gade te slaan hoe de rivier nu alles meesleurde wat in de weg stond. Een narrow escape.

Gert Huzink en Eugénie Decré startten door de problemen eerder in de week meer achterin het veld en waren onder de bizarre omstandigheden bezig aan een goede run, waarbij ze al veel plaatsen waren opgeschoven. Voor hun was de neutralisatie duidelijk minder goed nieuws, want de risicovolle opmars leverde nu geen vurig verlangde betere startpositie op. Maandag starten Gert en Eugenie vervelend genoeg weer achterin het veld omdat de startvolgorde van etappe 8 wordt gevolgd.

Morgen begint het tweede deel van de Dakar Rally 2013 meteen heftig met een lange special stage van 593 kilometer naar Córdoba. Erik Wevers en Fabian Lurquin staan als twaalfde geklasseerd en zullen er alles aan doen om het Riwald Dakar Team de top 10 in te loodsen. Gert Huzink en Eugénie Decré gaan proberen hun 42ste positie om te zetten in een top 30-klassering.

Riwald Dakar Team press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op zondag 13 januari 2013.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons