van der Horst

RX Letland: Ekström blijft bastion van Kristoffersson bestoken

Close finish Ekström en Kristoffersson
Close finish Ekström en Kristoffersson
Dit weekend wordt in het Letse Riga op de omloop van Bikernieki op zaterdag en zondag de vijfde en zesde manche verreden voor het World RX en ook de tweede wedstrijd voor het European RX en de Project E-serie. Voor het WK is dit de derde double-header op rij en de toekomst van het kampioenschap oogt nog een beetje onzeker. Vooral door de annulatie van de manche in Portugal krijgt de kalender opnieuw een ferme knauw. Binnen de top 6 van het kampioenschap zien we vijf Zweden met Johan Kristoffersson en Mattias Ekström, die het dichtst bij elkaar leunen. De eerste niet-Zweed is de Finse TGV Niclas Grönholm die in Noorwegen zijn snelheid van vorig jaar terug vond.
  • Hamofa Performance
Ekström en Kristoffersson
Ekström en Kristoffersson
Goed nieuws kwam er uit de hoek van KYB Team JC, dat bekend maakte door te gaan met de Zweedse superster Mattias Ekstrom, die met de Audi S1 op een voorlopige tweede plaats prijkt na zijn landgenoot Johan Kristoffersson. Het is goed dat het team doorgaat met de Zweed want indien Ekström nu zou stoppen dan zou dit het kampioenschap deels onthoofden en Kristoffersson nog meer ruimte geven richting zijn derde wereldtitel. Ekström stond drie van de vier verreden wedstrijden op het podium en heeft bijgevolg reeds een pak punten afgesnoept van de concurrentie. Tijdens de eerste double-header in Zweden werd hij opgeroepen als vervanger van de Let Janis Baumanis. Hij won een van de twee races waardoor hij tweede stond na Kristoffersson in de eerste tussenstand. Zodoende besliste men de meervoudige DTM-kampioen ook te laten rijden tijdens de tweede double-header van het seizoen in het Finse Kouvola. Ook daar reed de ex wereldkampioen World RX de pannen van het dak en hij staat nog steeds tweede in de tussenstand.  

Niclas Grönholm - GRX Hyundai i20
Niclas Grönholm - GRX Hyundai i20
Leider Kristoffersson heeft met de VW Polo ex Ogier 17 punten voorsprong op zijn landgenoot Ekström. Dit lijkt veel, maar komend weekend zijn er 60 punten te verdienen over de twee races en het kleinste foutje kan zwaar worden afgestraft. De vliegende Fin Niclas Grönholm staat met zijn Hyundai op een voorlopige derde plaats en won de laatst verreden wedstrijd in Noorwegen. Hij kijkt reeds aan tegen een achterstand van 35 punten op Kristoffersson, wat meer is dan het equivalent van een volledige wedstrijd. Timmy en Kevin Hansen sluiten met hun Peugeots 208 de voorlopige top vijf op respectievelijk 41 en 47 punten van de leidende Polo. Geen van de vijf ingeschreven Renaults van het team GCK met Guerlain Chicherit (Clio),  Rokas Baciuška/Kevin Abbring (Clio), Andreas Bakkerud (Mégane), Liam Doran (Mégane), Anton Marklund (Mégane) bereikte reeds een podium met amper drie finaleplaatsen voor Bakkerud en Marklund als beste resultaten. Vooral Doran is momenteel de grootste pechvogel onder de tent van GCK met drie 0-resultaten op rij.

Reinis Nitiss rijdt thuisrace
Reinis Nitiss, de Euro RX Super1600-kampioen 2013, tekent paraat voor zijn thuisrace en zal dit doen in de Skoda Fabia van ESmotorsports. Nitiss heeft de auto reeds getest in Finland en Letland. De Let is dan ook van plan om het weinige publiek dat wordt toegelaten waar te geven voor hun geld.

Tweede ronde voor European RX en Project E
Oliver Eriksson, Andrea Dubourg & Peter Hedström
Oliver Eriksson, Andrea Dubourg & Peter Hedström
Riga wordt ook het toneel van de tweede manche van het European RX. Het wordt uitkijken wie de Zweed Oliver Eriksson in zijn Ford Fiësta uit de stal van vader Andréas van een tweede zege op rij kan houden . Hij won de eerste manche in Zweden voor de Fransman Andréa Dubourg (Peugeot 208) en de Zweed Peter Hedström in de VW Polo. Maar het is wel Jean-Baptiste Dubourg die de Zweedse RX2 kampioen het dichtst op de hielen zit met een achterstand van zeven punten. Peter Hedström, Ben-Philip Gundersen en Andrea Dubourg sluiten de voorlopige top 5 af.   

De Franse tweevoudige wereldkampioen RX2, Cyril Raymond zal tijdens de tweede race ooit voor elektrische rallycross wagens voor het eerst aantreden in een Citroën. De Letse thuisrijder Baumanis doet het met de Ford Fiesta ERX waarmee de Amerikaan Ken Block de eerste wedstrijd won. Ook de Britse Natalie Barratt en de Noor Svein Bjarte Holten zijn op de tweede afspraak.

Foto's: Paulo Maria
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op vrijdag 18 september 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Latvia.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons