van der Horst

Sainz pikt ook zijn ritje mee

Carlos Sainz - Peugeot 3008 DKR
Carlos Sainz - Peugeot 3008 DKR
De Spanjaard Carlos Sainz heeft de zesde rit van de 40ste Dakar gewonnen. Zo hebben alle officiële Peugeotrijders minstens een ritje op zak gestoken. Teamgenoot Stéphane Peterhansel blijft leider bij het verlaten van Peru.
Na bijna een week zand vreten trok de 40ste Dakar een volledig andere smoel. Het zand ruimde plaats voor rotsen en stenen, "hors-piste" maakte plaats voor strak uitgetekende wegen en voor het eerst in dagen werd niet met minuten of kwartieren gegoocheld, maar opnieuw met seconden.

313 kilometer hadden de rijders voor de boeg, tussen het Peruviaanse Arequipa, langs het Titicacameer, naar het Boliviaanse La Paz. Carlos Sainz verteerde de overgang opperbest, waardoor je enkel kan nadenken wat Sébastien Loeb hier had kunnen doen. De Franse rallykampioen moest woensdag de handdoek gooien toen zijn co-rijder Daniel Elena een staartbeenbreuk opliep.

Ook zonder Loeb, en Cyril Despres op grote achterstand, blijft Peugeot domineren. Sainz leidde van start tot finish, waardoor leider Peterhansel nog niet op zijn lauweren kon gaan rusten. De recordkampioen liet niet echter begaan en hield de nummer twee in de wedstrijd binnen schot. Hij gaf maar vier minuten toe.
Ook Toyota deed het opnieuw heel goed met ijzersterke prestaties van Nasser Al-Attiyah, Giniel De Villiers en Bernhard Ten Brinke die dag op dag bewijst dat hij zijn plaatsje bij Gazoo meer dan waard is. Met een derde voor Al-Attiyah en vierde plaats voor De Villiers geeft het team aan dat Peugeot best geen steken laat vallen, niet voor dagwinst, noch voor de algemene zege. De Toyotarijders gaven amper iets meer dan vijf minuten toe op Sainz. Cyril Despres eindigde vijfde en derde Peugeot binnen die top vijf.
Mikko Hirvonen reed een zesde tijd en kan stilaan terug onder de mensen komen met zijn Mini na een moeilijke eerste week voor het hele team, al staat Jakub Przygonski met Tom Colsoul wel netjes zesde algemeen na een nieuwe top tien in de daguitslag vandaag.

In de algemene stand kruipt Sainz iets dichter bij de nog steeds autoritaire leider Peterhansel. De Fransman houdt nog een voorsprong van 27 minuten op de Spanjaard. De rest, met de Toyota's voorop, volgen op ruim 80 minuten.

Bij de motoren was de Fransman Antoine Méo aan het feest op zijn KTM. Kevin Benavides neemt na een uiterst spannende, maar ook ingekorte dag, de leiding in handen op zijn Honda.

Resultaten onder voorbehoud: Situatie omstreeks 23u10 Belgische tijd

Foto: Willy WeyensSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 11 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons