van der Horst

Salon Brussel: Is er nog plaats voor de autosport op het salon?

Hyundai i20 WRC
Hyundai i20 WRC
Een autosalon waar de nadruk ligt op alternatieve energiebronnen met de nadruk op de elektrische aandrijving, is daar nog plaats voor de autosport? De meeste constructeurs denken blijkbaar van niet als men afgaat op het aantal tentoongestelde racewagens op hun stands. In tegenstelling tot twee jaar geleden, toen er nog sprake was van een Brussels E.Prix, valt er nu zelfs nergens een formule E bolide te bespeuren. Slechts bij Hyundai toont men zich trots over de behaalde resultaten in het WRC en de i20 WRC neemt dan ook een prominente plaats in op de stand en op de openingsdag tekende Thierry Neuville traditiegewijs present.
Toyota Yaris WRC
Toyota Yaris WRC
Toyota is regerend wereldkampioen rally bij de merken en dat wou het Japanse merk toch even laten weten. Alleen staat de Yaris WRC van Ott Tänak zo onopvallend weggemoffeld in een hoekje van de hal dat het wel lijkt dat Toyota zich een beetje schaamt voor een wagen met een klassieke ontploffingsmotor. Alfa Romeo pronkte dan wel met zijn terugkeer naar de formule 1 en plaatste een Sauber formule 1 wagen in Alfa kleuren op de stand, alleen valt wegens het ontbreken van een halo al van ver op dat het niet gaat om de wagen die verleden jaar de kleuren van het Italiaanse merk voor het eerst verdedigde.

Ford GT GTE
Ford GT GTE
Het enige resterende merk dat uitpakte met zijn raceactiviteiten is Ford al is er op de stand geen spoor van een koerswagen te bespeuren. Wel wordt er van tijd tot tijd een filmpje geprojecteerd op de muur met beelden van de Ford Fiesta Sprint Cup maar de kers op de taart bij Ford is de aanwezigheid van een Ford GT GTE, maar deze bolide bevindt zich wel in de hal van de Dream Car Expo.

Team WRT - Audi RS 5 DTM
Team WRT - Audi RS 5 DTM
Gelukkig zijn niet enkel constructeurs aanwezig op het salon en de mooiste racewagens zijn dan ook te vinden op de stands van bedrijven of verenigingen die geen auto’s verkopen! Al bij het binnenkomen van het salon loopt men recht op de stand van Autowereld/Autogids waar men in samenwerking met Circuit Zolder er in geslaagd is om een DTM Audi RS 5 naar Brussel te brengen. Een wagen in de nationale kleuren ter ere van 10 jaar Team WRT die tevens dient als uithangbord voor de DTM race die in mei zal plaats vinden op Circuit Zolder. Ook in de inkomhal vindt men nog een Dunbee Buggy terug.

Honda NSX GT3
Honda NSX GT3
De RTBF zet dan weer met de hulp van SRO de 24 Hours of Spa in de kijker en naast de radiocabine van de Franstalige zender pronken dan ook niet minder dan twee machtige GT3 wagens. Vooreerst is er een Honda NSX GT3, het model waarmee de Japanse constructeur vorig jaar zijn terugkeer maakte in de Ardeense etmaalrace. Aan de andere kant van de radiocabine bevindt zich de BMW M6 GT3 van Boutsen Ginion Racing waarmee Karim Ojjeh de titel in de Blancpain GT Sports Club behaalde.

Ferrari 488 Challenge
Ferrari 488 Challenge
Natuurlijk mogen we niet onvermeld laten dat Automobiles Gillet de Pike'X Peak waarmee Vanina Ickx verleden jaar deel nam aan de Pikes Peak International Hill Climb heeft ondergebracht in de Dream Car Expo. Daarnaast kan wie goed oplet ook nog een Ferrari 488 Challenge vastgesnoerd op een vrachtwagen ontdekken, al dient die dan vooral om de transportcapaciteiten van de truck in de verf te zetten. Bij Crystal Serum Ultra pronkt men op de stand met een Lamborghini Huracan GT3 en een Aston Martin Vantrage GT4, maar beide wagens dragen geen racekleuren of vermelding naar enig team of kampioenschap.

VW Fun Cup
VW Fun Cup
Uiteindelijk kunnen we niet voorbij de opvallende stand die Kronos ter promotie van de VW Fun Cup neerzette in de patio. Naast drie Fun Cup’s bevindt er zich ook een racesimulator waarop iedereen zich mag uitleven en kan er iedere dag een codrive gewonnen worden. Het gehele opzet staat in het teken van het motto van de Fun Cup, waar competitie en fun perfect samengaan.

Foto's: Ronald Janssens & Niels Vaeck
   • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons