van der Horst

Salzburgring: Kevin Gleason slipstreamt naar tweede seizoenspole

Kevin Gleason - WestCoast Racing Team
Kevin Gleason - WestCoast Racing Team
Kevin Gleason behaalde zaterdag op de Salzburgring zijn tweede pole van het seizoen na een partijtje slipstreamen met zijn WestCoast Racing-teammaats Gianni Morbidelli en Igor Skuz. Puntenleider Morbidelli zelf kwalificeerde zich spijts 30 kilogram ballast als tweede zodat de Honda Civic's morgen in race 1 de eerste startrij monopoliseren voor Stefano Comini (Target Competition), de Zwitser zag de pole in de slotseconden van de kwalificatie door zijn vingers glippen. Igor Skuz maakte het feestje voor het Zweedse WestCoast Racing volledig door via de tiende tijd de pole voor race 2 te grijpen.
Target Competition
Target Competition
Na afloop van Q1 leek het er sterk op dat de SEAT's voor een collectief sterk resultaat zouden tekenen, met maar liefst negen Leon's op de eerste negen plaatsen. Het dozijn rijders dat zich voor Q2 wist te kwalificeren werd afgesloten door het WestCoast Racing-trio Morbidelli-Gleason-Skuz. Gleason stond weliswaar even met de tweedesnelste tijd gekrediteerd maar die werd hem ontzegd omdat die onder geel werd neergezet. Een gele vlag die er kwam om de sortie in de grintbak van Szolt Szabo te melden. Szabo was samen met het Campos Racing Opel Astra-duo Monje-Östreich één van de drie rijders die de Q2-cut niet haalden. Fernando Monje sukkelde nog steeds met motorproblemen terwijl de nochtans ervaren Markus Östreich  in zijn op de valreep nog aangevangen rondje ietwat sullig in de grintbak belandde.

WestCoast Racing
WestCoast Racing
Wie kwalificeren in Salzburg zegt, zegt slipstreamen, een spelletje waarin WestCoast Racing zich in Q2 net iets beter of slimmer toonde dan Target Competition. Het Target-trio Comini-Belicchi-Nykjaer was via onderling aanzuigen op P1 en P2 voor de Zwitser en de Italiaan uitgekomen. Pepe Oriola en Kevin Gleason schopten het naderhand nog wel tot P2 maar de chrono van Comini leek goed genoeg voor de pole. Tot het WestCoast-duo Gleason-Morbidelli met hulp van teamgenoot Skuz bij het vallen van de vlag alsnog onder Comini's tijd doken en de SEAT-armada een flinke neus zette door de eerste startrij in te palmen. Ook Igor Skuz zelf bleef niet met lege handen achter, de Oekraïener klokte de tiende tijd en gaat morgen in race 2 als eerste van start.

Stefano Comini was na afloop weliswaar ontgoocheld alsnog naast de pole te hebben gegrepen mede nadat hij door een defecte radio te vroeg de pits had opgezocht, maar gaf toe zijn chrono wellicht toch niet meer scherper te hebben kunnen stellen. De Zwitser had er toen al een lange dag opzitten nadat hij 's ochtends om zeven uur de plaatselijke baancommissarissen aan de ingang van de paddock had opgewacht om hen in naam van alle rijders te bedanken. Een originele alternatieve straf die hem werd opgelegd om vorig weekend in Monza te hebben aangekondigd dat hij desgevallend agressor Morbidelli in Oostenrijk met gelijke munt zou betalen. "Ik zie dit heus niet als een straf, integendeel. Baancommissarissen zijn de onvolprezen helden in autosport en ik heb erg veel respect voor hun werk" aldus Comini.

Uitslag Q1
Uitslag Q2

Kampioenschap:

1 Gianni Morbidelli 150p
2 Stefano Comini 135
3 Pepe Oriola 127
4 Jordi Gené 121
5 Andrea Belicchi 102
6 Kevin Gleason 94
7 Michel Nykjær 67
8 Sergey Afanasyev 39
9 Lorenzo Veglia 39
10 Mikhail Grachev 34

Foto's: TCR Intl.Series


 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR International Series op zaterdag 30 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Salzburgring.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons