van der Horst

Salzburgring dit weekend scherprechter in spannende titelstrijd

TCR International Series
TCR International Series
Amper vijf dagen na de felbevochten manches in Monza strijkt de TCR International Series-karavaan neer op een andere snelle omloop, de Salzburgring. Puntenleider Gianni Morbidelli lijkt de man in vorm, de Italiaan lukte vorige week voor eigen publiek zowaar de dubbelslag, een primeur in het nog jonge kampioenschap. De oud-F1-rijder wordt het op de ietwat verouderde maar gezellige Oostenrijkse omloop wel moeilijker gemaakt nu hij om voor de hand liggende redenen 30 kilogram ballast aan boord van zijn WestCoast Racing Honda Civic mee krijgt en hij na twee recente vermaningen wegens tikwerk wellicht nauwer op de vingers zal worden gekeken.
  • Powercars
Gianni Morbidelli - WestCoast Racing
Gianni Morbidelli - WestCoast Racing
Ook beide SEAT Leon's van Jordi Gené en Andrea Belicchi krijgen respectievelijk 20 en 10 kg ingebouwd, in tegenstelling tot Stefano Comini en Pepe Oriola, Morbidelli's naaste achtervolgers in de puntenstand. Niet verwikkeld in de titelstrijd maar onverwacht snel in Monza was Fernando Monje. De jonge Spanjaard stuurde er zijn Campos Racing Opel Astra naar een eerste podium en mag dan ook opnieuw voor het Spaanse team aan de bak. De kans is groot dat we ook hem dit weekend opnieuw voorin terugvinden, de man kwam hier trouwens ter gelegenheid van een ETCC-manche in 2012 reeds tweemaal als overwinnaar over de lijn.

Bas Schouten - Bas Koeten Racing
Bas Schouten - Bas Koeten Racing
Ook Bas Schouten tekent aan het stuur van zijn Bas Koeten Racing SEAT Leon  voor een come back in de serie na zijn opgemerkt debuut in Valencia waar een defecte benzinepomp hem van een lonkend en verdiend podium hield.

Wie er niet bij is in Oostenrijk is Proteam Racing. Tom Boardman scoorde met de Onyx Ford Focus ST vorig weekend weliswaar een eerste puntje maar de wagen kampt met structurele schakelbakproblemen. Zo lang die niet zijn verholpen en de wagen niet competitief is verkiest het Italiaanse team zich in de thuisbasis in Arezzo op de ontwikkeling van de Ford te focussen.
 
Sergey Afanasyev mag zich vandaag dan al de snelste tijdens de vrijdagtest hebben getoond, op de grid voor de eerste race van het weekend wordt de Rus sowieso vijf plaatsen achteruit gezet. De Craft Bamboo Lukoil-rijder werd in Monza immers met de vinger gewezen om in race 1 een crash te hebben veroorzaakt waarbij Michel Nykjaer en Mikhail Grachev tot opgave werden gedwongen.

Afanasyev klokte vrijdagvoormiddag zoals gezegd de snelste tijd (1:27.208) voor Pepé Oriola (1:27.314) en Stefano Comini (1:27.591). Fernando Monje zag zich reeds in zijn eerste ronde gestopt door motorproblemen. De Spanjaard werkte daarop enkele rondjes af met de tweede Campos-wagen om die naderhand aan de ervaren Markus Östreich toe te vertrouwen, de Oostenrijker die recent met een Opel Astra OPC nog een klasseoverwinning behaalde tijdens de 24U van de Nürburgring.

De timing houdt geen verrassingen in: op zaterdag staan twee oefenritten van een half uur geprogrammeerd, gevolgd door de kwalificatiesessie van 30 minuten. De races op zondag gaan van start om 12u35 en 14u05.

Foto's: TCR IntL.SeriesSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR International Series op vrijdag 29 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Salzburgring.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons