van der Horst

Sam Dejonghe na Formule E-test: "Vooral remmen is anders"

Sam Dejonghe - Mahindra Racing
Sam Dejonghe - Mahindra Racing
Sam Dejonghe kwam gisteren, zondag, voor het eerst in actie aan het stuur van een Formule E-bolide. De Mahindra Racing-testrijder spendeerde reeds heel wat uren in de simulator van het team, maar toch was het volgens de Antwerpenaar wat wennen bij de eerste test op een echte ondergrond. Autosport.be sprak met Dejonghe over de test die plaatsvond de dag na de Marrakesh e.Prix, die overigens gewonnen werd door het team van Dejonghe.
  • Skylimit Events
Groepsfoto Formula E Rookie Test
Groepsfoto Formula E Rookie Test
"Al bij al hebben we een heel positieve dag achter de rug", vertelt Sam Dejonghe aan Autosport.be. "De wagen is heel complex en voor mij was het wat wennen. Ook het feit dat ik opnieuw in een eenzitter zat, vroeg wat aanpassing en bovendien reed ik nog nooit eerder op een stratenomloop. Ik kan na afloop van vandaag enkel stellen dat het niveau in de serie echt hoog ligt. Positief voor mij is dat ik zeer positieve feedback kreeg van het team en dat we doorheen de dag eigenlijk alle vooraf geplande ontwikkelingsprogramma's hebben kunnen afronden", aldus Dejonghe die uiteindelijk als twaalfde afsloot, nadat hij lange tijd vertoefd had in de bovenste regionen van de tussenstand. De absolute besttijd kwam op naam van Audi-rijder Nico Müller, die zijn tegenstand overvleugelde met een chrono van 1:19.651 - ofwel een tel rapper dan zijn naaste achtervolger en een tiende onder het ronderecord tijdens de race de dag ervoor.

Sam Dejonghe
Sam Dejonghe
"Eigenlijk vliegt zo'n dag voorbij (er waren twee sessies van drie uur n.v.d.r.). Je hebt weinig tijd en het feit dat er in de voormiddag gedurende anderhalf uur regen viel, heeft onze mogelijkheden wel wat beperkt. We mochten bovendien maar vier ronden afwerken aan 200 kW qua energie, de rest is aan 180 kilowattuur. In die vier ronden had ik dan pech met een rode vlag (vanwege een crash van Andrea Caldarelli in de eerste bocht n.v.d.r.), waarbij ik zelf ook nog twee foutjes beging toen ik pushte om een snelle tijd te laten optekenen (dat koste hem minstens een kleine seconde zo bleek uit de analyse van de sectortijden n.v.d.r.). Ik was redelijk goed voorbereid op de testdag vanwege de ervaring uit de simulator, maar de wagen heeft me toch wel verrast op sommige punten. Zo is het gevoel bij het remmen totaal anders en speelt de temperatuur een grote rol; echt wel moeilijk en trouwens iets wat je ook bij andere piloten hoort terugkomen in hun feedback. Elke ronde aan boord van de wagen helpt echter, dus ik ben zeer tevreden.

--- Uitslag sessie 1 Formule E Rookie Test Marrakech 2018 (pdf) ---
--- Uitslag sessie 2 Formule E Rookie Test Marrakech 2018 (pdf) ---

Foto's: FIA Formula E & Zak Mauger/LAT/Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule E op maandag 15 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Marrakech (Marokko).
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons