van der Horst

Samenwerking tussen Boutsen Racing en Marc VDS Racing leidt tot Boutsen VDS

BoutsenVDS - Audi R8 LMS GT3
BoutsenVDS - Audi R8 LMS GT3
Twee grote namen uit de autosport en ook motorsport hebben besloten om de handen in elkaar te slaan en in 2023 samen te werken. Boutsen VDS is de naam van het nieuwe team dat ontstond uit een samenwerking tussen Boutsen Racing en Marc VDS Racing. De bedoeling van het team is om volgend jaar een dubbel programma af te werken in de Fanatec GT World Challenge Europe met twee Audi’s R8 LMS GT3. Zowel in de Endurance Cup als in de Sprint Cup komen beide wagens in actie. Daarnaast zet het team de activiteiten van Boutsen Racing in de Lamborghini Super Trofeo verder.
Marc VDS Racing - BMW Z4 GT3
Marc VDS Racing - BMW Z4 GT3
Al in 1999 richtten Olivier Lainé en Olivia Boutsen het Boutsen Racing Team op. Boutsen Racing was in de volgende jaren actief in verschillende autosport klassen als de Formule Renault 1.6, TCR Benelux, LMP2 en verschillende klasses van de GT-racerij. Na jaren uitgekomen te zijn met BMW’s schakelde het team dit jaar over naar een Audi R8 LMS GT3 waarmee het deelnam aan de GT Challenge Europe Endurance. Ook in de Lamborghini Super Trofeo is het team nu al vier jaren actief. Marc VDS Racing was ook jaren actief in de verschillende GT series van SRO met opeenvolgend een Vertigo, de Ford GT en daarna de BMW Z4. Hoogtepunt voor het team was de zege in de 24 uren van Spa in 2015. Kort daarna besloot teameigenaar graaf Marc van der Straten de autsport te verlaten en zich te richten op de motorsport. Ook daar was Marc VDS Racing succesvol met drie titels in Moto2. Maar de interesse in de autosport bleef.

BoutsenVDS
BoutsenVDS
Uiteindelijk besloot Marc van der Straten terug te keren naar de autosport en dat in samenwerking met Boutsen Racing. Het nieuwe team werd vrijdag voorgesteld in de lokalen van Boutsen Racing in Waver waar ook de Audi R8 LMS GT3 in zijn nieuwe kleuren werd onthuld. Thierry Boutsen zelf was aanwezig om zijn steun aan het team te betuigen. Marc van der Straten bekende er dat de goesting om terug te keren naar de autosport er al een hele tijd was maar dat hij wachtte op een goede compagnon om dit project te realiseren. Die vond hij in Olivier Lainé en Boutsen VDS was geboren. Op de voorstelling van het team werden dan ook enkele wagens getoond die geschiedenis schreven voor beide teams zoals de Michel Vaillant BMW M6 van Boutsen Ginion Racing en de Marc VDS Racing BMW Z4 GT3. Maar alle ogen waren gericht op één van de Audi’s R8 LMS GT3 die volgend jaar uitkomt in de GT World Challenge Europe.

BoutsenVDS - Audi R8 LMS GT3
BoutsenVDS - Audi R8 LMS GT3
Het mag gezegd worden dat de livery zeer geslaagd is met de kenmerkende kattenkop van Marc VDS Racing boven de achterwielen. Marc van der Straten liet bij de onthulling van de wagen weten dat de samenwerking tussen beide partijen een project van lange termijn is. Dit jaar wordt er verder gegaan in de twee series die Boutsen Racing kent, de Fanatec GT World Challenge Europe en de Lamborghini Super Trofeo. Maar in de GT Challenge worden de effectieven verdubbeld naar twee wagens. Namen van rijders werden maar gedeeltelijk vrij gegeven, zeker is al dat Aurélien Panis en Alberto di Folco uitkomen op één van de Audi’s. Voor de verdere toekomst behoort een uitbreiding naar andere series tot de mogelijkheden.

Foto's: Niels Vaeck
 Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Blancpain GT World Challenge Europe op vrijdag 18 november 2022.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons