van der Horst

Santiago e.Prix: Jean-Éric Vergne pakt overwinning - Historische 1-2 Techeetah

André Lotterer en Jean-Éric Vergne - Techeetah
André Lotterer en Jean-Éric Vergne - Techeetah
In het Chileense Santiago, bij de vierde ronde van het Formule E-kampioenschap, beleefde men een historische dag. Met Jean-Éric Vergne en André Lotterer zag men Techeetah, het enige klantenteam op de grid, voor het eerst in de geschiedenis van de Formule E op P1 en P2 eindigen. Maar Vergne kreeg de overwinning niet cadeau van Lotterer, terwijl de Fransman met radioproblemen kampte, kreeg hij aanvallen te verduren van zijn teamgenoot, met zelfs een lichte aanrijding in de laatste ronden als hoogtepunt. Beiden konden toch Sébastien Buemi (Renault e.dams) voorblijven, die moest zich zelf verdedigen tegen een opzittende Felix Rosenqvist (Mahindra) en Sam Bird (DS Virgin). Grootste pechvogel van de dag was wederom Audi Sport Team Schaeffler.
  • LTF
Jean-Éric Vergne - Techeetah
Jean-Éric Vergne - Techeetah
toen het licht op groen sprong was het Nelson Piquet Jr. (Panasonic Jaguar Racing) die een blitsstart maakte en oprukte naar de tweede plaats. Buemi, die dan weer een slechte start had, moest naast Piquet Jr. ook André Lotterer voor laten. Achter de leiders begon de opstapeling van de renners, met tot gevolg dat José Maria Lopez (Dragon Racing) in de muur geduwd werd door Sam Bird. Even later in de eerste ronde moest ook Maro Engel (Venturi) opgeven na een aanrijding in de eerste bochten. Het gevolg van beide ongevallen was dat de wedstrijdleiding besliste om een safety car in te zetten. Toen de race weer op gang getrapt werd, was het Piquet Jr. die probeerde voorbij Vergne te geraken, maar de Fransman verdedigde goed en de Braziliaan verloor uiteindelijk een plaats aan Lotterer.

Tijdens de pitstops, waar de teams voor de eerste keer zonder een deltatijd mochten pitten, bleven beiden Techeetahs op kop. Achter hen was het Felix Rosenqvist die de beste zaak deed door van een tiende plaats voor de pitstops naar plaats vijf op te rukken. Achter de Techeetahs verloor Piquet Jr. zijn derde plaats aan Buemi. Toen de Braziliaan een aanval inzette op de Zwitser, verkeek hij zich op zijn rempunt, met een gemiste bocht tot gevolg. Hiervan konden Rosenqvist en Bird profiteren en zo op te rukken naar respectievelijk plaatsen vier en vijf.

Alles leek op zijn plaats te zitten, maar dat was niet zonder Lotterer gerekend. De Duitser met Belgische roots begon zijn teamgenoot aan te vallen waardoor beiden geregeld bijna de muur in vlogen. Het hoogtepunt van de race kwam er toen de neus van Lotterer in de achterkant van Vergne hing. Beide auto's bleven echter ongedeerd. De drie wagens achter hen konden hier niet van profiteren om dichter te komen en hierdoor tekende Techeetah voor een historische zege om als eerste team een 1-2 te pakken. Na de race vertelde Vergne dat hij problemen had met zijn radio, met als gevolg dat hij niet veel info doorkreeg. Jérôme D’Ambrosio vertrok van op de zevende startrij en klom nog op naar een achtste plaats.

Pechvogel van de dag was wederom Team Audi. Terwijl Daniel Abt al snel moest opgeven met technische averij, was de grootste pechvogel verdedigend wereldkampioen Lucas di Grassi. De Braziliaan werkte zich op tot plaats zeven, maar na de pitstop verloor zijn wagen alle kracht met een opgave tot gevolg. Hierdoor is Di Grassi de enige piloot die nog geen punten kon pakken dit seizoen. In het klassement pakt Vergne de leiding met vijf punten voorsprong op Rosenqvist en tien punten op Sam Bird. De volgende ronde is gepland op 3 maart in Mexico City.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 3 februari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Santiago (Chili).
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons