van der Horst

São Paulo: alles wat u moet weten in aanloop naar de E-Prix

Start 2023 Kaapstad E-Prix
Start 2023 Kaapstad E-Prix
Dit weekend is het tijd voor de op één na laatste nieuwe locatie op de Formule E kalender. Daarvoor trekken we naar Brazilië, land van de stranden, van Rio de Janeiro, carnaval, het voetbal van de Goddelijke Kanaries en nu ook de São Paulo E-Prix. Het Zuid-Amerikaanse land probeerde maar liefst acht seizoenen een plek op de kalender te krijgen alvorens het dit jaar eindelijk lukte. Een overzicht van wat u dit weekend kan verwachten.
São Paulo E-Prix
São Paulo E-Prix
Op het eerste zicht lijkt het 2,96 km lange circuit vrij simpel, maar de scherpe bochten geven bij nader zicht toch een ander beeld. In totaal zijn er elf bochten en twee rechte stukken waar het verschil kan gemaakt worden. Enerzijds omdat beide rechte einden onderbroken worden door een chicane, wat zeker een kans tot inhaalmanoeuvres biedt. Anderzijds omdat beide rechte stukken ook een energievreter kunnen zijn, in eerste instantie voor de leider. Zo kunnen we taferelen zien zoals in Riyadh en Hyderabad, waar de koploper serieus moet uitkijken voor zijn energiemanagement.

Antonio Félix da Costa
Antonio Félix da Costa
Hoewel Pascal Wehrlein iets te ijverig was in Kaapstad, blijft Porsche nog steeds sterk met dank aan António Félix da Costa. Vooral diens lef om een gewaagd inhaalmanoeuvre tot tweemaal toe uit te voeren, bewijst dat hij zich goed voelt bij zijn nieuwe werkgever. Maar ondertussen is Jean-Éric Vergne (DS Penske) uit zijn openingsdip geraakt en kan hij zich mengen in het debat tussen Pascal Wehrlein en Jake Dennis, zonder Sébastien Buemi te vergeten. De Zwitser kende globaal gezien een rotweekend in Zuid-Afrika - een zonneslag op donderdag en een zware crash op vrijdag - om dan op zaterdag een inhaalrace tot een goed einde te brengen. Stoffel Vandoorne van zijn kant heeft nog terrein goed te maken wil hij zich vooraan laten gelden. Hopelijk kan hij dit weekend de aansluiting met de koplopers vinden.

Goed nieuws voor wie alles wil volgen. Geen zeer late uitlopers deze keer zoals in Mexico. De eerste vrije training begint vrijdag al om 20:30 uur, gevolgd door de tweede sessie om 11.30 uur op zaterdag. Om 13:40 uur beginnen dan de kwalificaties, terwijl de race om 18:03 uur op gang wordt getrokken. De eerste twee sessies kan u volgen op de verschillende kanalen van de organisatie, terwijl u de kwalificaties live kan volgen op RTBF Auvio. Voor de race kan u eveneens op de Waalse zender rekenen vanaf 17:30 uur, terwijl Eurosport 2 tien minuutjes eerder van start gaat.
 
SessieDagTijdstip
Vrije Trainingen 1vrijdag20:30 - 21:00
Vrije Trainingen 2zaterdag11:30 - 12:00
Kwalificatieszaterdag13:40 - 14:55
São Paulo e-Prixzaterdag18:03 - 19:00

Foto's: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op dinsdag 21 maart 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting São Paulo.
  • Belgian Truck GP

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons