van der Horst

São Paulo: Daar is Stoffel Vandoorne!

Stoffel Vandoorne - DS Penske
Stoffel Vandoorne - DS Penske
Het heeft lang geduurd, maar in São Paulo is het eindelijk raak voor Stoffel Vandoorne. De uittredende wereldkampioen was met zijn DS Penske al de snelste in de groepskwalificatie, om dan daarna zowel Jake Hughes (McLaren), Edoardo Mortara (Maserati) en António Félix da Costa (Porsche) te verslaan voor de polepositie. De Portugees start naast de Rumbekenaar, terwijl de tweede startrij gevuld wordt door Mortara en Mitch Evans (Jaguar).
De sessie van de eerste kwalificatiegroep gaf toch al een aantal verrassingen. Jean-Éric Vergne (DS Penske) miste net de duels, terwijl Pascal Wehrlein (Porsche) pas als achtste over de meet kwam. Daar staat tegenover dat de groepskwalificatie voor Vandoorne zeer goed verliep. De Rumbekenaar vocht het continu uit met Nick Cassidy (Envision Racing) en Mortara om de koppositie, terwijl Hughes nipt kon doorstoten. In de tweede groep greep Jake Dennis (Avalanche Andretti) naast een goede startpositie. De tweede in de stand eindigde pas als zevende maar start dus toch een startrij hoger dan zijn naaste concurrent Wehrlein. Evans kon doorstoten na een mooie kwalificatie, terwijl zijn Jaguar-teamgenoot Sam Bird hetzelfde deed. Een opsteker na de problemen van de laatste weken voor het Britse merk. Zij kregen het gezelschap van da Costa en Maximilian Günther (Maserati).

In de duels versloeg Mortara nipt Nick Cassidy. terwijl Vandoorne kon profiteren van een fout van Jake Hughes. Ook da Costa kon doorstoten na Maximilian Günther te wippen, terwijl het gevecht tussen de Jaguar- teamgenoten in het voordeel van Evans werd beslecht. Hierdoor start Sam Bird vanaf een tiende plaats gezien hij zijn gridstraf van Hyderabad nog moest opnemen. In de halve finale stond er ook geen maat op Vandoorne, de Belg won overtuigend van Mortara. Dat terwijl de tweede halve finale een nagelbijter werd, met da Costa amper 40/1000sten sneller dan Evans. Finaal kregen we een finale tussen de Belg en de Portugees en daar overvleugelde Vandoorne da Costa met een tiende van een seconde. "Eindelijk" was dan ook zijn eerste reactie. Hiermee bezorgt hij Jay Penske zijn eerste pole na 90 races. Voor de vorige tekende destijds Jérôme D'Ambrosio.

Straks mag onze landgenoot dus vanaf pole starten, maar een makkie wordt het niet gezien dit seizoen nog geen enkele polesitter wist te  winnen. Aan Vandoorne om de ban te breken vanaf 18:03 uur.

Foto's: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 25 maart 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting São Paulo.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons