van der Horst

Saoedi-Arabië: Verstappen verslaat nipt Leclerc

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen (Red Bull) heeft de Grote Prijs van Saoedi-Arabië gewonnen. De Nederlander moest er rondenlang voor vechten, tot aan de finishvlag, maar eindigde uiteindelijk een halve seconde voor Charles Leclerc (Ferrari). Diens teamgenoot Carlos Sainz palmde de laatste podiumplek in, terwijl Sergio Perez (Red Bull) pech had met de timing van zijn pitstop en zo terugviel van P1 naar P4.
Nog voor de race van start ging, verloren we al twee rijders. Mick Schumacher (Haas) crashte hard gisteren tijdens de kwalificatie en er moet een volledige nieuwe wagen gebouwd worden waardoor hij niet kon starten vandaag. Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) moest zijn bolide parkeren op weg naar de grid toen hij stilviel in derde versnelling en niet meer weg raakte. Er waren ook elektronische problemen voor Carlos Sainz (Ferrari) en het team liet al weten dat de wagen vanuit de pitlane zou moeten starten, maar Ferrari kreeg de wagen nog net op tijd klaar zodat Sainz toch zijn derde startplek op de grid kon innemen.
 
 
Bij de start raakte iedereen goed weg en kon Perez zijn polepositie verzilveren. Verstappen slaagde erin om Sainz te verschalken en de derde plek in te palmen. De rest van de top bleef gelijk, uitgezonderd Kevin Magnussen (Haas) en Pierre Gasly (Alpha Tauri) wisselden van positie waardoor Magnussen negende was. In de derde ronde slaagde George Russell (Mercedes) erin om Esteban Ocon (Alpine) in te halen voor P5.
 
 
Twee ronden later volgde een rondenlange strijd tussen de Alpine-teamgenoten Ocon en Fernando Alonso. Uiteindelijk trok de Spanjaard aan het langste eind, maar door het duel waren Valtteri Bottas (Alfa Romeo) en Magnussen ook tot bij het duo geraakt. Even later slaagde Bottas er ook in om Ocon in te halen. Ondertussen was Lewis Hamilton (Mercedes), die vanop de vijftiende plek gestart was, al op P10 geraakt.
 
 
Op het einde van ronde vijftien stonden zowel de pitcrew van Red Bull als van Ferrari klaar. Perez kwam binnen, de rest van het veld bleef doorrijden. De Mexicaan trachtte op die manier met verse banden zijn eerste plek verder te verzekeren, maar de timing van zijn pitstop kon niet slechter zijn. Amper enkele seconden na zijn stop crashte Nicholas Latifi (Williams), wat de safety car naar buiten bracht. Zo viel Perez terug naar P3, maar de Red Bull-rijder zat ongeveer een halve meter achter Sainz op het moment dat de Spanjaard over de safety car-lijn reed bij het verlaten van de pitstop, dus moest Perez die derde positie nog afgeven bij de herstart. Dat maakte het dus een hele dure pitstop.
 
 
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Kort na de herstart zagen we Magnussen en Hamilton strijden. Beide rijders hadden nog geen pitstop gemaakt en het duel duurde enkele ronden, waarbij Hamilton uiteindelijk de zesde positie kon verzilveren. Zo’n tien ronden later mocht de Deen opnieuw zijn ellebogen uitsteken toen Alonso hem trachtte in te halen. Ze wisselden enkele keren van positie, maar uiteindelijk kon Magnussen zijn positie behouden want Alonso’s wagen verloor plots vermogen en slofte naar de pits. Op hetzelfde moment verloor ook Daniel Ricciardo's McLaren vermogen en viel net voor de pitingang stil, waar iets later ook Alonso zijn wagen moest parkeren. Bottas gaf ondertussen op in de pits waardoor we drie opgaves kregen in dezelfde ronde. De Fin had een motorprobleem en gaf op om de motor niet stuk te rijden.
 
 
Magnussen en Nico Hülkenberg (Aston Martin) maakten ondertussen hun pitstop, en net erna werd de pitingang gesloten en de virtuele safety car geactiveerd. Dat betekende dat Hamilton als enige nog zijn verplichte pitstop moest afwerken en dat niet kon doen tijdens VSC. Zodra er met groen gezwaaid werd, deed hij dat wel en zo viel hij terug naar P12.
 
 
Vanaf ronde 42 kregen we een rondenlang gevecht te zien tussen Leclerc en Verstappen, waarbij ze verschillende keren van positie wisselden, maar de Red Bull-rijder kon er na vijf ronden definitief voorblijven.
 
Leclerc - Ferrari & Verstappen - Red Bull
Leclerc - Ferrari & Verstappen - Red Bull
In de slotfase reden Alexander Albon (Williams) en Lance Stroll (Aston Martin) nog tegen elkaar in de eerste bocht waardoor Albon moest opgeven, een incident dat Verstappens eerste plek extra verzekerde. Er kon immers twee ronden lang niet ingehaald worden op het einde van het start/finish-stuk gezien de gele vlaggen die er gezwaaid werden. Zo wijzigden de topposities niet meer, al bleef de strijd duren tot aan de finishvlag. Verder in het veld bleven de duels ook tot op het laatste moment duren, zoals dat tussen Ocon en Lando Norris (McLaren) die maar één tiende van elkaar finishten.

Foto's: Red Bull media & Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Saoedi-Arabië 2022

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing1:24:19.293
2.Charles LeclercScuderia Ferrari+0.549s
3.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+8.097s
4.Sergio PérezRed Bull Racing+10.800s
5.George RussellMercedes-AMG F1 Team+32.732s
6.Esteban OconAlpine F1 Team+56.017s
7.Lando NorrisMcLaren F1 Team+56.124s
8.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri+62.946s
9.Kevin MagnussenHaas F1 Team+64.308s
10.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+73.948s
11.Guanyu ZhouAlfa Romeo F1 Team+82.215s
12.Nico HülkenbergAston Martin Aramco F1 Team+91.742s
13.Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+1 ronde
14.Alexander AlbonWilliams RacingDNF
15.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 TeamDNF
16.Fernando AlonsoAlpine F1 TeamDNF
17.Daniel RicciardoMcLaren F1 TeamDNF
18.Nicholas LatifiWilliams RacingDNF
19.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauriDNS
20.Mick SchumacherHaas F1 TeamDNS



  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons