van der Horst

Sardinië: Dani Sordo pakt tweede carrièrezege na fout Tänak

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Dani Sordo pakt de zege in de Rally van Sardinië na een onwaarschijnlijk slot. Ott Tänak leek op weg naar de zege maar ging op de Power Stage in de fout en verloor veel tijd. Thierry Neuville moest vrede nemen met de zesde stek. Tänak wordt wel de nieuwe WK-leider.
Ott Tänak - Toyota Yaris WRC
Ott Tänak - Toyota Yaris WRC
Een vierde seizoenszege voor Ott Tänak (Toyota Yaris) leek in de maak, maar het draaide nog anders uit. De Est diepte zaterdagmiddag de kloof uit op Dani Sordo (Hyundai i20) en Teemu Suninen (Ford Fiesta) en kon zondag rustig naar de zege rijden. Maar op de Power Stage ging het volledig mis. Hij sneed een bocht iets te diep aan en raakte daarbij een steen die de wagen deed spinnen. Tänak kon wel nog verder, maar moest traag de proef afwerken en verloor meer dan twee minuten en dus een vierde seizoenszege.

Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Dani Sordo (Hyundai i20) kreeg zo de zege in handen en vervult zijn rol binnen het team perfect door ook heel wat punten te pakken voor de merkentitel. Het is pas de tweede overwinning voor Sordo ooit, sinds zijn overwinning in Duitsland zes jaar geleden. Teemu Suninen (Ford Fiesta) is een sterke twee en bevestigt daarmee zijn stijgende vormcurve. De Fin boekt zijn tweede podiumplaats na Portugal vorig jaar en noteert zijn sterkste eindnotering ooit. Hij eindigde op 13 seconden van een eerste zege.

Andreas Mikkelsen - Hyundai i20 WRC
Andreas Mikkelsen - Hyundai i20 WRC
Derde werd Andreas Mikkelsen (Hyundai i20) die Elfyn Evans (Ford Fiesta) nog net aftroefde in de Power Stage. Een opsteker voor de Noor die even de reservebank op moest bij Hyundai. Thierry Neuville (Hyundai i20) moest vrede nemen met de zesde plaats na een moeilijke rally met enkele foutjes van de Belg. Hij eindigt voor de eerste keer in drie jaar niet op het podium. Ook op de Power Stage maakte hij nog een klein foutje wat uiteindelijk zijn weekend perfect samenvatte. Ott Tänak kon wel nog net een top vijf-notering uit de brand slepen en besloot net voor Neuville op plaats vijf.

Esapekka Lappi (Citroën C3) en Kris Meeke (Toyota Yaris) rondden de top acht af. Kalle Rovanperä is negende en wint WRC2 (Pro).

Tänak wordt wel WK-leider. Hij telt 150 punten, vier meer dan Ogier en zeven meer dan Neuville.

De volgende rally is die van Finland, na het zomerreces.

Foto's: RIP, Toyota Gazoo Racing WRC & Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 16 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons