van der Horst

Sardinië: 'Happy' Lappi meesterlijk naar de kop na openingsdag

Esapekka Lappi - Hyundai i20 Rally1
Esapekka Lappi - Hyundai i20 Rally1
Esapekka Lappi is leider na de openingsdag in de Rally van Sardinië, de zesde manche van het WRC. De Fin ging in het slot nog voorbij Sébastien Ogier en heeft nu al een mooie voorsprong op plaats drie, die bezet wordt door Thierry Neuville.
  • Skylimit Events
Net zoals vanmorgen waren de 50 km van Monte Lerno doorslaggevend. De twee proeven ervoor voelden aan als een doorgedreven shakedown maar dat was zonder Esapekka Lappi (Hyundai) en de weergoden gerekend. De Fin beet zowat de helft van zijn achterstand af op de eerste proef van de middag, geholpen door een uitstekende bandenkeuze.

Op Monte Lerno, kwamen de weergoden om de hoek loeren. Ze leken Kalle Rovanperä (Toyota) en de eerste achtervolgers te gaan helpen, maar dat was opnieuw buiten Lappi gerekend, die Rovanperä netjes volgde en een schitterende tweede tijd neerzette in omstandigheden waar Sébastien Ogier (Toyota) duidelijk minder goed mee om kom. De achterstand van zestien seconden deze middag werd zomaar vereffend na de lunch. Zelfs Thierry Neuville (Hyundai) rook bloed, ook al had hij problemen met de handrem.

Algemeen leidt Lappi met één tiende (!) op Ogier, en 18.6 seconden op Neuville. Hyundai blijft het duiddelijk goed doen op Sardinië met twee wagens op het virtuele podium.

Ott Tänak - Ford Puma Rally1
Ott Tänak - Ford Puma Rally1
Kalle Rovanperä mag de weergoden toch danken, want zijn startpositie oogt dankzij een stevige regenbui op de slotproef, een pak beter dan zijn achtste stek deze middag. De Fin mag morgen als vierde in de stand starten, op 46.1 seconden van de kop. Hij heeft 1.7 seconde voorsprong op Takamoto Katsuta (Toyota). Elfyn Evans (Toyota), slachtoffer van een lekke band, is zesde op ruim een minuut. Ott Tänak (Ford) is zevende in de Welshman zijn zog, maar de Est kende problemen met de waterdruk. De Est krijgt gelukkig pechvogels Dani Sordo (Hyundai) en Pierre-Louis Loubet (Ford) morgen voor zich uit, om de weg te gaan vegen.

Adrien Fourmaux leidt in WRC2.

Morgen zijn er acht proeven. De rally eindigt zondag, na de Power Stage.

Foto: Toyota Gazoo Racing en Hyundai Motorsport Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 2 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons