van der Horst

Sardinië: Hyundai pakt handschoen op

Esapekka Lappi - Hyundai i20 Rally1
Esapekka Lappi - Hyundai i20 Rally1
Hyundai neemt de handschoen op in de Rally van Sardinië, manche zes van het WRC. Esapekka Lappi en Thierry Neuville zorgden voor een dubbel na de Italiaanse shakedown. In de top vijf maar één Toyota, die van Sébastien Ogier op stek drie.
Sardinië is allerminst een cadeau om de weg te openen. Kalle Rovanperä (Toyota) voelde als wegopener op de shakedown meteen hoe moeilijk het kan worden. Hij was de traagste van alle WRC1-rijders na de eerste passage. De weergoden kunnen de wereldkampioen echter nog van dienst zijn, want het is snertweer op het Italiaanse eiland. De verschillen op een nat wegdek kunnen dan enigszins uitgevlakt worden, waardoor de Fin zich de komende dagen alsnog in stelling kan brengen voor een goed resultaat.

Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Hyundai zette echter absoluut de toon, met drie wagens in de top vier na de eerste run. Enkel Ott Tänak (Ford) kwam zich er tussen wringen. Sébastien Ogier (Toyota) mengde zich in de debatten met de toptijd in de tweede run.

Maar in de derde run namen de Koreanen weer over. Esapekka Lappi (Hyundai) klokte een 1:45.9. Thierry Neuville (Hyundai) sloot aan, op zes tienden van zijn Finse teamgenoot. Hyundai is duidelijk op een missie op het Sardijnse eiland. Ogier verbeterde zijn tijd na de tweede passage niet meer, maar werd wel derde, en de enige Toyota in de top vijf. Pierre-Louis-Loubet (Ford) zette zich weliswaar nog naast Ogier, als eerste M-Sporter. Dani Sordo (Hyundai) zorgde voor drie i20's in de top vijf. Rovanperä moest vrede nemen met stek zes, voor Takamoto Katsuta (Toyota), Ott Tänak en een bleke Elfyn Evans (Toyota). Adrien Fourmaux sluit de top tien af, als eerste rijder in WRC2.

In die klasse klokte Grégoire Munster een matige 21ste tijd. Bij de junioren zette Tom Rensonnet een zesde tijd neer, op acht deelnemers. Rensonnet mist uiteraard ervaring op onverhard en moet de komende dagen vooral progressie zien te boeken.

De wedstrijd opent vanavond met een showproef in Olbia, epicentrum van deze 20ste editie. Daarna volgen nog achttien proeven, met de afsluitende Power Stage op zondag.

Foto: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo Racing
 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 1 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons