van der Horst

Sardinië: Mikkelsen leidt, Neuville volgt

Andreas Mikkelsen - Hyundai i20 WRC
Andreas Mikkelsen - Hyundai i20 WRC
Na vijf proeven in de Rally van Sardinië is de Noor Andreas Mikkelsen de leider. Hij gaat vrijdagmiddag Thierry Neuville en Ott Tänak vooraf.
Er stond vrijdagochtend echt geen maat op Andreas Mikkelsen (Hyundai i20). De Noor sloeg iedereen met verstomming door op de openingsproef bijna tien seconden sneller te rijden dan de concurrentie. Met een tweede besttijd zette hij de concurrentie al snel op een kwartminuut en die hield hij vast tot de middagpauze.

Hij heeft nu 14 seconden voorsprong op onze Belg Thierry Neuville (Hyundai i20). De Oostkantonner moest als opener de baan op, wat niet bepaald een voordeel is, maar de regen van de voorbije dagen zorgden ervoor dat het nadeel geminimaliseerd werd. Op de slotproef bleek de startpositie zelfs in het voordeel. Neuville klokte namelijk een sterke besttijd, alvorens terug naar het service in Alghero te trekken. Met die besttijd sloeg hij meteen een kloofje op een aantal tegenstanders die lang aanstalten maakten op een podiumpositie. "We vallen echt hard aan. We kenden enkele warme momentjes, dus we moeten wat kalm blijven", aldus Neuville.

Ott Tänak (Toyota Yaris) leek pas echt goed vertrokken na de derde proef van de dag maar verloor wat tijd op de slotproef. Hij volgt nu op 16.4 seconden van de leider. Voorlopig vierde is een ontzettend sterke Teemu Suninen (Ford Fiesta) die na zijn podium in Portugal volledig gelanceerd is. Hij heeft een achterstand van 22.9. De Fin gaat maar net zijn kopman Sébastien Ogier (Ford Fiesta) vooraf. De wereldkampioen heeft amper een tiende achterstand op zijn jonge teamgenoot. Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris), Mads Ostberg (Citroën C3) en Hayden Paddon (Hyundai i20) vervolledigen de top acht. 

Verliezer van de ochtend was Elfyn Evans. De Brit raakte een rots en beschadigde de sturing. Hij herstelde die zelf op de proef, maar volgt al op bijna een kwartier van de leider.

Foto: RIP

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 8 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons