van der Horst

Sardinië: Neuville klampt aan - Ogier al uitgeschakeld

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Na vijf proeven in de Rally van Sardinië is de Fin Jari-Matti Latvala de leider. Titelprotagonisten Ott Tänak en Thierry Neuville klampen aan als vegers. Sébastien Ogier is al uitgeschakeld.
Dat de openers het moeilijk zouden hebben op de mulle Sardonische ondergrond werd al snel duidelijk op de eerste proef waar de Ford's van Teemu Suninen (Ford Fiesta) en Elfyn Evans (Ford Fiesta) de forcing voerden. Thierry Neuville (Hyundai i20), Ott Tänak (Toyota Yaris) en Sébastien Ogier (Citroën C3) kregen meteen dik tien seconden aan de broek, en ook op de volgende proeven had het trio het moeilijk om de snelsten te volgen. 

Gelukkig voor hen maakte Teemu Suninen een foutje waardoor het gans pak terug dichterbij kwam en de verschillen nog niet al te hoog oplopen. Op regelmaat schoof het koptrio toch weer dichterbij. Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris) nam de kop over van Suninen en leidt nu met 2.8 seconden voorsprong op Ott Tänak die dus meer deed dan de schade beperken. Dani Sordo (Hyundai i20) is voorlopig derde op 3.5 seconden en vervult zijn rol dus goed. 

Op vier en vijf staan de Fords van Suninen en Evans broederlijk bijeen. Thierry Neuville is voorlopig zesde op 14 seconden. Hij ondervond net zoals in Portugal wat hinder omdat hij een tweede reserveband mee had die de wagen duidelijk een pak minder stabiel maakt. Maar de Belg kan dus na de middag zeker nog opschuiven want Tänak moet de weg openen en het grootste veegwerk zit erop.

Dat Tänak moet openen heeft alles te maken met de opgave van Sébastien Ogier (Citroën C3). De Fransman reed domweg zijn ophanging stuk op een steen die open en bloot lag. Ogier zal daardoor (bijna) zeker een slechte zaak doen in de WK-tussenstand, al moeten ook Tänak en Neuville uiteraard nog zien te overleven. Er wachten namelijk nog 14 proeven, waarvan vier nog vrijdagmiddag.

Foto: RIP



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 14 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons