van der Horst

Sardinië: Ogier opent als een stormram

Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier leidt na vier van de negentien proeven in de Rally van Sardinië. Dat is de zesde manche van het WRC. De Fransman leidt voor Esapekka Lappi en Pierre-Louis Loubet. De drie merken zijn vrijdagmiddag dus vertegenwoordigd op het virtuele podium.
  • Dreamdrive
Sébastien Ogier (Toyota) liet er vrijdagochtend weinig gras over groeien. De Fransman klokte meteen de beste tijd en pakte daarmee de leiding. Hij moest de kop nog even afgeven aan Esapekka Lappi (Hyundai), maar haalde dan verwoestend uit op de 50 km lange proef van Monte Lerno. Elfyn Evans (Toyota), tot dan toe heel bleek, was de eerste achtervolger op 12 seconden. Niemand kwam maar in de buurt van de Fransman. Ott Tänak (Ford) kreeg een pak rammel van ruim 35 seconden. Kalle Rovanperä (Toyota), die een koe raakte, moest zelfs 40 seconden toegeven.

Het klassement volgt dan ook in grote lijnen het resultaat van die slotproef, met Ogier op de eerste plaats, gevolgd door een sterke Lappi. Die volgt nu op 16.3 seconden. Pierre-Louis Loubet (Ford), die kampt met vermogensverlies, is knap derde op 22 seconden. Evans klom in het slot, door een goede Monte Lerno, naar plek vier, op bijna 26 seconden.

Takamoto Katsuta (Toyota), die goed weg kwam toen hij zich verremde en een rots raakte, is vijfde op ruim een halve minuut. Hij staat welgeteld één tiende voor op Thierry Neuville (Hyundai) die ook een akelig momentje kende en tijd verloor. Tänak en Rovanperä zijn zevende en achtste op ongeveer driekwartminuut. Dani Sordo (Hyundai) ging van de baan en verloor drie minuten. Hij tuimelde letterlijk uit de top tien.

In WRC2 leidt de Fin Teemu Suninen. Grégoire Munster vecht voorlopig voor een stek in de top 20 in die klasse. Tom Rensonnet is vierde in JWRC na drie proeven. 

Foto: Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 2 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons