van der Horst

Sardinië: Tänak mengt zich in titelstrijd

Ott Tanak - Ford Fiësta WRC
Ott Tanak - Ford Fiësta WRC
Het werd een historische rally van Sardinië. Ott Tänak boekte de eerste WRC-overwinning in zijn carrière en mengt zich zo in de titelstrijd. Thierry Neuville snoept terug wat puntjes af van Sébastien Ogier, maar heeft nog werk aan de winkel.
Zeven rally's ver in het WRC en vijf verschillende winnaars. Na Sébastien Ogier, Jari-Matti Latvala, Kris Meeke, Thierry Neuville wint nu ook Ott Tänak dit seizoen. Hij zorgt meteen ook voor de derde winst in 2017 voor M-Sport dat daarmee afstevent op een boerejaar, want ook in het constructeurskampioenschap hebben de troepen van Malcolm Wilson de touwtjes stevig in handen.
 
Zaterdagochtend leek Neuville een gouden zaak te gaan in het kampioenschap. Hij wierp zich volop in de strijd om de overwinning, terwijl Ogier harder bleef janken dan gas geven en zich buiten de top vijf bevond. Maar remproblemen nekten de Belg die naar stek drie terugviel en ook nog een puntje extra moest laten aan Ogier op de Power Stage. Neuville komt op 18 punten. Dat was ook zijn achterstand voor Portugal.

Bovendien komt er druk van achteruit met de winst van Tänak en een tweede stek van Latvala. De Est komt op 108 punten, Latvala zakt een plaatsje, maar knokt zich wel terug naar voor met 107 punten. Bovendien komen met Polen en Finland twee rally's aan die Tänak en Latvala op het lijf geschreven zijn. Daarna volgen Duitsland en Spanje, dus als beide heren zich wil mengen in de strijd om de titel dan moet het de komende weken gaan gebeuren.

Ondertussen gaat het van kwaad naar erger met Citroën. Craig Breen zakt naar P7 in de WK-tussenstand, Kris Meeke is amper tiende en Stéphane Lefebvre mocht al even de reservebank op ten voordele van Andreas Mikkelsen die de C3 wel thuisbracht in Sardinië. In Polen zal Meeke hetzelfde lot als Lefebvre beschoren zijn. De Citroën's tonen wel de nodige snelheid, maar blijven iets te onvoorspelbaar.

Man van de rally was ongetwijfeld Esapekka Lappi die met een pak besttijden en winst op de Power Stage zich naar een vierde plaats knokte ondanks flink wat versnellingsbakproblemen. Lappi zal ongetwijfeld zijn status verbeteren bij de troepen van Toyota die drie wagens in de top zes zetten in Sardinië, toch een teken dat die Yaris oersterk en -degelijk is.

Eind juni trekt de karavaan naar Polen, voor een van de snelste rally's op de kalender.

Foto: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op maandag 12 juni 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meetings Rally Italië en Rally Polen.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons