van der Horst

Schitterende affiche in Hoei en zware strijd voor de vice titel

Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Nadat Freddy Loix zeker was van de titel was het geweten dat de Belgische kampioen niet aan de aftrap zou staan komend weekend in Hoei. Spijtige zaak, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door het schitterend deelnemersveld dat men in Hoei opnieuw uit de hoed tovert. De strijd zal zich vooral toespitsten op de titel van vice kampioen waarvoor Vincent Verschueren en Guillaume Dilley nog in aanmerking komen. Dilley heeft zich hierbij goed bewapend en start met een DS 3 R5. En er zal reeds spektakel zijn nog voor de eerste wagen van start gaat, want Patrick Snijers zal de wedstrijd openen in een achterwiel aangedreven Toyota GT86 R3
Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
De R5 rijders zullen alles uit de kast moeten halen om de talrijke WRC's af te houden, al kan dat op een mogelijk droog parcours en op de snelle proeven rondom Hoei op papier eventueel een ongelijke strijd worden in het voordeel van de WRC rijders.

In tegenstelling tot Loix werkt Kris Princen in de kleuren van Peugeot België-Luxemburg wel het volledige kampioenschap af met zijn Peugeot 208 T16. De Limburger beseft dat het lastig wordt tegen de WRC's, maar Princen heeft dit seizoen zijn snelheid al voldoende bewezen. De enige Peugeot zal vooral weerwerk krijgen van het DS-armada , want DS kan rekenen op vier exemplaren van zijn DS 3
Guillaume Dilley - Citroën C2 R2 Max
Guillaume Dilley - Citroën C2 R2 Max
R5 en een aantal WRC's. De strijd voor de titel van vice-kampioen krijgt daardoor extra kleur. Guillaume Dilley start immers voor de eerste keer met een DS 3 R5, als voorbereiding op zijn programma van 2016, maar vooral om zijn kansen op de tweede plaats in het BRC te verdedigen. Rekening houdend met een potentieel schrapresultaat voor  Guillaume Dilley (minst goede score is 8 punten), start de Brusselaar met een bonus van amper 3 punten op Vincent Verschueren, die met de DS 3 R5 van GoDrive vol vertrouwen aan de start komt na zijn knappe prestatie in Sankt-Vith.

Yvan Muller
Yvan Muller
De derde DS 3 R5 wordt bestuurd door de viervoudige wereldkampioen WTCC, Yvan Muller, die door Yves Matton werd uitgenodigd om de kleuren van Citroën Racing te verdedigen. Die andere wereldkampioen, Stéphane Lefebvre (Junior wereldkampioen), mikt samen met Pieter Tsjoen op de zege in R5, en als het even kan ook algemeen.  Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Met vijf Fiesta's R5 is Ford het best vertegenwoordigd in de topklasse van het BRC. Lokale specialist Xavier Baugnet volgt Didier Duquesne op in de Fiesta van Renties. Oud-winnaar Xavier Bouche droomt van een hoofdrol, nadat hij in de Rally van Wallonië al mee kon strijden voor de zege. Tom Van Rompuy en Etienne Monfort willen ervaring opdoen, maar Davy Vanneste heeft voldoende kilometers in de benen om ook een belangrijke rol te spelen met zijn oranje Fiesta R5.

WRC's op papier favoriet

Yves Matton - Citroën Racing
Yves Matton - Citroën Racing
Maar, natuurlijk wordt ook en vooral gekeken naar de WRC’s  aan de start in Hoei, waarbij ook de onderlinge generatiestrijd tussen de tweeliters en de 1.6 Turbo's boeiend zal zijn. Cédric Cherain, een van de smaakmakers van het BRC, stapt over van zijn vertrouwde DS 3 R5 naar een WRC-versie om een gooi te doen naar de algemene overwinning. Yves Matton brengt ook een DS 3 WRC aan de start, net als Jourdan Serderidis. Toch blijven de tweeliters in de meerderheid, te beginnen met de Mitsubishi Lancer WRC05 van Chris Van Woensel, die het potentieel van de
Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC
Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC
Mitsubishi wil bekronen met een topresultaat. Benoît Allart bewees in Sankt-Vith dat hij klaar is voor een podiumplaats (of een zege) met de Skoda Fabia WRC, wat Stéphane Lhonnay ongetwijfeld vertrouwen geeft voor zijn 20ste deelname aan zijn thuisrally, eveneens met een Fabia WRC. Bertrand Grooten en David Bonjean hebben gekozen voor een Citroën C4 WRC, op papier de meest gesofisticeerde van alle WRC's, maar daarom niet de makkelijkste wagen om maximaal te exploiteren.

Cedric Cherain - Citroën DS3 R5
Cedric Cherain - Citroën DS3 R5
Kortom, het Belgisch kampioenschap wordt aanstaande zaterdag en zondag ongetwijfeld met een spannende strijd afgerond in Hoei, waar 22 uitdagende klassementsproeven op het menu staan. Aan spektakel overigens geen gebrek, want naast de grote kanonnen is het uitkijken naar de première van de Toyota GT86 R3 bestuurd door Patrick Snijers, de passages van de Porsche van Lejeune, de ontknoping van het Historic-kampioenschap en de strijd tussen de snelle voortrekkers in R2.

Foto's: RIP/Degryse - Hans Van Omsem - Vincent Wouters
 Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op vrijdag 6 november 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van de Condroz.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons