van der Horst

Schitterende affiche in Ieper met voorlopig 25 R5's

Freddy Loix - Skoda Fabia R5
Freddy Loix - Skoda Fabia R5
De Rally van de Azoren is nog maar pas afgelopen en we kijken reeds uit naar de Kenotek Ypres Rally. Gezien Ieper de vijfde rally van het seizoen is en maar de zeven beste resultaten van de tien ERC wedstrijden in aanmerking komen voor de eindafrekening is het maar de vraag of de titelpretendenten Lukyanuk en Kajetanowicz zullen paraat tekenen met hun Fords Fiësta R5. De wegen rond de kattenstad zijn zeer specifiek en er komen met ondermeer Loix, Princen, Verschueren, enz. een pak plaatselijke specialisten aan de start met veel ervaring in de Westhoek.
Vincent Verschueren-Hostens - Skoda Fabia R5 Godrive
Vincent Verschueren-Hostens - Skoda Fabia R5 Godrive
De inschrijvingen voor de Kenotek Ypres Rally zijn nog niet afgesloten, maar het is nu al duidelijk dat de R5's weer voor een fantastisch schouwspel zullen zorgen. Alleen blijft de vraag wie Freddy Loix van een 11de overwinning in de Westhoek kan houden, want de regerende Kampioen van België komt met vertrouwen aan de start na 5 opeenvolgende overwinningen in het Belgisch rallykampioenschap.

Voorlopig laten de buitenlanders het een beetje afweten. Naast de Tsjechische Skoda Fabia's R5 van Jaromir Tarabus en Antonin Tlustak, de Ford Fiesta's R5 van Jaroslav Orsak en Tomasz Kasperczyk en de Citroën DS 3 R5 van David Botka, is het vooral uitkijken naar de tijden van de Nederlander Hermen Kobus met zijn Skoda Fabia R5. Kobus heeft al bewezen dat hij in Ieper een Top 5 kan rijden, maar na zijn forse klapper op de Canarische Eilanden zal de piloot uit Lichtenvoorde wellicht iets voorzichtiger van start gaan.

Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Freddy Loix heeft na vijf opeenvolgende zeges in het Belgisch kampioenschap al een serieuze optie genomen op de titel. De Skoda-kopman lijkt ongenaakbaar, maar Kris Princen bewees vorig jaar al dat hij in Ieper een gevaarlijke concurrent zal zijn met de Peugeot 208 T16. Verder is het Skoda-kamp sterk vertegenwoordigd met Vincent Verschueren, vorig jaar al op het podium in de Westhoek, Melissa Debackere, die haar comeback viert met een gloednieuwe Fabia R5, Ghislain de Mevius, schitterend 6de in WRC2 in Portugal en Didier Duquesne, vorig jaar al goed voor een top 10.


Ford rekent op de evolutie van de Fiesta R5 om mee te strijden voor de zege. Bernd Casier en Pieter Tsjoen, de 8-voudige Belgische kampioen die vorig jaar de nota's las voor Kevin Abbring, hebben alvast elk een nieuwe Fiesta R5 Evo ter beschikking. Ook Claudie Tanghe en Davie Vanneste twee snelle streekpiloten, kiezen voor de R5 van de blauwe ovaal, net als Cédric Cherain, die in Ieper zijn talent al showde met een tweede plaats. Bruno Parmentier wil zich in de eerste plaats amuseren met zijn Fiesta R5.

Tom van Rompuy - Citroën DS3 R5
Tom van Rompuy - Citroën DS3 R5
Naast de eenzame 208 T16 van Kris Princen, zijn vooral de Citroën DS 3's in de meerderheid. Kevin Demaerschalk start als officiële vertegenwoordiger van DS Belux met een R5 van J-Motorsport, het team van de Belgische Griek Jourdan Serderidis, zelf ook van de  partij met een DS 3 R5, terwijl ook Guillaume Dilley zijn prestatie van in Spa wil bevestigen. Ook Tom Van Rompuy die veel progressie boekte in Bocholt, Frédéricq Delplace en Yves Bruneel kiezen voor een R5 van de PSA-groep.

25 topwagens van de moderne generatie, waarbij we nog geen rekening hebben gehouden met de snelle Super 2000's, zoals de Skoda Fabia Super 2000 van Martin McCormack.

Foto's: RIP Degryse - Martijn Wouter - Vincent Wouters - Sandro DelaereDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op zondag 5 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Kenotek Ypres Rally.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons