Schotland: X44 Vida Carbon Racing wint

Cristina Gutiérrez en Fraser McConnell
Voor het tweede raceweekend van het Extreme E-kampioenschap trok men naar Schotland, namelijk een steengroeve in Dumfries and Galloway. Daar moesten de dames en heren viermaal het parcours afwerken in de kwalificaties en de eventuele finale en daar kwam X44 Vida Carbon Racing als beste uit. Al kregen Fraser McConnell en Cristina Gutiérrez de eerste plaats pas nadat men de finishlijn overschreden had.
De kwalificaties hadden de typische vorm van wat men in Extreme E gewoon is. Behalve in de laatste sessie, want in de openingsronde wilde Klara Andersson (ABT Cupra XE) te wijd gaan in een nauw stuk. Een slechte keuze, want de Zweedse werd richting de muur geduwd, bleef haken met haar wagen en maakte een aantal tuimelingen. Einde verhaal voor het Duitse team, dat net zoals in Saoedi-Arabië weer een lange nacht met reparatiewerken tegemoet ging. Uiteindelijk werden de groepen verdeeld voor de finales.

Gevecht tussen X44 Vida Carbon Racing en Andretti Altawkilat Extreme E
In de consolidatierace stond er geen maat op Acciona | Sainz XE Team. Mattias Ekström en Laia Sanz controleerden de race vanaf het begin en reden zo richting winst. De finale werd dan weer vanaf het begin spannend gemaakt door X44 Vida Carbon Racing, Andretti Altawkilat Extreme E en Rosberg X Racing. Voor deze laatste was het al snel voorbij, nadat Johan Kristoffersson overkop ging over een steenhoop. Eens de rust was wedergekeerd nam Timmy Hansen het heft in handen. Aan de leiding rijdend gaf hij het stuur over aan Caty Munnings, die een gat van iets meer dan zes seconden kon controleren op Gutiérrez om zo naar winst te rijden. Maar een penalty na een inbreuk tijdens de wissel zorgde ervoor dat zij en Hansen terugvielen naar plek twee, achter X44 Vida Carbon Racing. Carl Cox Motorsport met Christine GZ en Timo Scheider vervolledigden het podium.

Foto's: Extreme E

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Rally Internationaal op zaterdag 13 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Schotland.