van der Horst

Sébastien Loeb haalt een eerste keer uit in Dakar

Sébastien Loeb - Peugeot 3008 DKR
Sébastien Loeb - Peugeot 3008 DKR
Voor het eerst in deze Dakar werden de lange duinenpartijen gewisseld met stroken onverhard en gravel, en daar is Sébastien Loeb. De Fransman klokte zijn eerste dagwinst. Stéphane Peterhansel blijft aan kop van de wedstrijd. Peugeot bezette het volledige dagpodium en lijkt de Dakar nu al een definitieve plooi te leggen.
  • Shopa
330 kilometers moesten er afgewerkt worden in een lange, grote lus rond start- en eindplaats San Juan de Marcona. De voorbije etappes werden bijna uitsluitend afgewerkt op lange zand- en duinenpartijen maar dinsdag bestond bijna de helft van etappe uit een onverharde en zelfs rotsachtige ondergrond. En daar zat Sébastien Loeb uiteraard op te wachten. Loeb is geen duinenspecialist en blijft het bij momenten moeilijk hebben om de juiste rijlijnen te kiezen. Maar op vertrouwde ondergrond blijft hij de te kloppen man. Dat bewees hij de vorige jaren al en dus ook vandaag. Loeb greep de kop van de koers en kon netjes de lijnen volgen van het eerste peloton dat tien minuten eerder startte. Op het einde zette Peterhansel nog zijn voet naast die van Loeb maar hij lostte in het slot datzelfde voetje en dus boekte Loeb zijn eerste dagwinst in de 40ste Dakar. "Dagwinst was niet het doel vooraf, maar het is niet door etappes te verliezen dat je tijd wint", aldus Loeb.

Carlos Sainz (Peugeot 3008 DKR) werd uiteindelijk nog tweede op anderhalve minuut. Peterhansel gaf ruim drie minuten toe op zijn Franse teamgenoot. Cyril Despres in de vierde Peugeot is nog steeds niet binnen en is dus wel uitgeteld voor de eindzege.

Achter de drie Peugeots gaapte de grote leegte. Het was lang wachten vooraleer de volgende wagens de finish overschreden. Voor Toyota werd het een echte snertdag. Zowel Nasser Al-Attiyah als Giniel De Villiers verloren allebei ontzettend veel tijd. Uiteindelijk redden Lucio Alvarez en  Bernhard Ten Brinke nog de meubelen voor Toyota met een zevende en achtste tijd. Al-Attiyah verloor bijna een uur, De Villiers zelfs een uur en een kwart. De eerste Mini Jeep was Jakub Przygonski. Hij eindigde met Tom Colsoul ook al op bijna een uur.
Achter de Peugeots eindigde Mikko Hirvonen met de Mini Buggy op ruim een half uur gevolgd uur, voor Eugenio Amos met een buggy en Khalid Al Qassimi in de PH Sport Peugeot. Voor Hirvonen en Mini was het een opsteker na een moeilijke start van de Dakar, met heel wat tijdsverlies en de crash van Bryce Menzies.

De spanning voor het algemene klassement heeft een ferme deuk gekregen en lijkt op een onderonsje tussen de Peugeot van Peterhansel, Loeb en Sainz uit te draaien. Loeb brengt zijn achterstand op de leider terug tot zeven minuten. Sainz volgt op dertien minuten. Al-Attiyah is wel nog steeds vierde, weliswaar op bijna een uur van de leider.

Bij de motoren is favoriet Sam Sunderland uitgeschakeld na een val met zijn KTM. Adrien Van Beveren met de Yamaha neemt met de dagwinst de leiding in handen.

Resultaten onder voorbehoud: uitslag omstreeks 20u50

Foto: Willy Weyens


 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 9 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons