van der Horst

Sepang: Michelisz op titelkoers na tweede pole - titelrivaal Guerrieri tweede

Norbert Michelisz - Hyundai N30 TCR
Norbert Michelisz - Hyundai N30 TCR
Alleen pech of een race-incident lijken Norbert Michelisz nog de lang verhoopte WTCR-titel te kunnen ontzeggen. De Hyundai-topper die eerder al de pole voor race 1 lukte, toonde zich ook in de kwalificatiesessie voor races 2 en 3 ongenaakbaar. Met een chrono die nauwelijks voor diens verbluffende 2:13.054"-chrono uit Q2 moest onderdoen, verzekerde de Hongaar zich in de shoot-out onder kunstlicht andermaal van de pole, de vierde al dit seizoen.
In tegenstelling tot Honda-rijder Esteban Guerrieri, die zijn titelkansen met een tweede startplaats naast Michelisz enigszins gaaf hield, wist de Lynk&Co-falanx het tij op de iets koelere baan niet te keren; Yvan Muller greep voor 0.078" naast de kwalificatie voor Q2 en start in races 2 en 3 vanuit dertiende stelling, Thed Björk moet zondag vanuit P19 telkens de brokken zien te lijmen, tenzij het gaat regenen een onmogelijke opdracht.
Belofte Mikel Azcona, eerder op de dag al vierde op de grid voor race 1, deed met een derde startplek nog een plaatsje beter en gaf Hyundai-kleppers Catsburg en Tarquini in Q3 het nakijken. Frédéric Vervisch sloot zijn wellicht laatste kwalificatie in de serie af met een sterke achtste startplek voor de laatste race. In race 2 mag de Kortrijkzaan als derde van start, achter polesitter Ma Qinghua en Nestor Girolami, wie weet is hier een laatste podium voor de Belg in de maak?

Mikel Azcona - PWR Racing Cupra TCR
Mikel Azcona - PWR Racing Cupra TCR
Q1: Nicky Catsburg gaat Michelisz vooraf
Het Q1-luik was voor Vervisch nochtans slecht gestart met een clash met merkgenoot Jean-Karl Vernay, wiens wagen bij het incident schade opliep. Michelisz van zijn kant ging op zijn elan van 's namiddags door en schudde in zijn eerste rondje een 2:13.868 uit de mouw, een chrono die enkel nog door teamgenoot Nicky Catsburg en Mikel Azcona werd scherper gesteld. Michelisz zou de Spanjaard naderhand nog naar P3 terugwijzen, de Cupra-rijder ging Guerrieri, Langeveld en Girolami vooraf.

Lynk & Co - Cyan Performance Lynk&Co 03
Lynk & Co - Cyan Performance Lynk&Co 03
De felle strijd om de laatste Q2-tickets draaide uit in het nadeel van titelkandidaat Muller, niet meteen blij met de balans van zijn te zware wagen en de steun die teamgenoot Priaulx hem al dan niet correct verleende. De viervoudige wereldkampioen viel voor 0.078" uit de boot toen Frédéric Vervisch bij het vallen van de vlag naar P9 opklom en moet het in race 2 en 3 telkens vanuit 13de stelling zien te redden. Gekoppeld aan zijn 16de startplaats in race 1 lijkt een vijfde titel nu ver weg. Dat geldt nog meer voor teamgenoot Thed Björk, die zondag als 28ste en tweemaal als 19de van start gaat. Aurelien Panis kon zijn stunt van eerder op de dag niet herhalen, de Comtoyou-piloot vertrekt tweemaal veertiende voor Gordon Shedden die net als JK Vernay (P20) zijn laatste WTCR-weekend met WRT betwist.

--- Uitslag Q1 Sepang ---

Frédéric Vervisch - Audi Sport Comtoyou Racing Audi RS3 LMS
Frédéric Vervisch - Audi Sport Comtoyou Racing Audi RS3 LMS
Q2: Hattrick Hyundai, pole voor Ma Qinghua
Van de vier Hyundai-rijders die de Q2-cut haalden, wist enkel Augusto Farfus zich niet voor de shoot-out te kwalificeren. Michelisz, Catsburg en in extremis ook Tarquini lieten een hattrick voor het Koreaanse merk optekenen. Azcona, aan boord van de lichtgewicht PWR Cupra verbaasde niet langer met een vierde chrono, Esteban Guerrieri redde de meubelen door zich als laatste voor Q3 te kwalificeren. In de gesmaakte strijd om de belangrijke tiende plaats, goed voor de pole in race 2, zagen Niels Langeveld (P11) en Attila Tassi (P12) zich alsnog gewipt na late verbeteringen van het Alfa Romeo-duo Ceccon (P7) en Ma (P10). 

--- Uitslag Q2 Sepang ---

Norbert Michelisz
Norbert Michelisz
Q3: Michelisz ongenaakbaar, Guerrieri redt de meubelen
In Q3 zette Michelisz dadelijk de toon, zijn 2:13.141"-chrono zou goed blijken voor een tweede pole. Tarquini, die naar verluidt na Sepang zijn helm aan haak zou hangen, zag zijn matige chrono verbeterd door Azcona én Catsburg, de Nederlander flirtte de hele dag spectaculair met de bandenstapels. Esteban Guerrieri kwam als laatste aan de beurt en zorgde met een tweede tijd voor de gedroomde eerste startrij voor het allerlaatste treffen op zondagavond. De Argentijn die zondag als 10de, 6de en 2de start, wacht niettemin een zware taak wil hij de kloof van 15 punten naar Michelisz (start vanop P1, P10 en P1) alsnog dichten. Tenzij de weergoden er anders over beslissen en voor complete chaos zorgen...

--- Uitslag Q3 Sepang ---

--- Tussenstand na kwalificaties ---

Foto's: FIA WTCR/DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op vrijdag 13 december 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sepang.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons