van der Horst

Sezoensrally: Voorbeschouwing Mats vd Brand en Eddy Smeets

Na een zeer succesvol verlopen Tank S Rally, waarin ze met de Nissan 350Z op een keurige tweede plaats in de 350Z Challenge en binnen de top tien algemeen wisten te finishen, zijn KNAF Talent First Mats vd Brand en Eddy Smeets helemaal klaar voor de volgende uitdaging, de Sezoensrally in de omgeving van Bocholt (België).
De klassieker in het noorden van België, net over de grens bij Weert, staat bekend om het vele onverhard, meer dan 25% van de wedstrijd wordt over het zogenaamde Maaskiezel verreden. Een ondergrond die je tijdens geen enkele andere rally tegen zult komen en voor Mats dus een compleet nieuwe ondergrond. Eddy daarentegen stond al vele malen aan de start van zijn thuisrally en wist onder andere Kris Princen en Nelis Verkooijen  naar een prachtige negende plaats algemeen te leiden. Of datzelfde resultaat in het algemene klassement er dit jaar met Mats inzit valt nog maar te bezien aangezien de wedstrijd ook meetelt voor het Open Nederlands Rally Kampioenschap en het Belgisch Rally Kampioenschap. Dit betekent dat rally coureurs als Freddy Loix, Melissa Debackere, Vincent Verschuuren, Dennis Kuipers en Bob de Jong mogelijk aan de start zullen verschijnen met ex-WRC materiaal of uiterst potente S2000's.

Doel voor het duo dit seizoen is het kampioenschap in de 350Z Challenge, dit betekent dus dat ze ook tijdens de Sezoensrally een goed resultaat in de Challenge moeten gaan neerzetten, een hoog resultaat in het algemeen klassement is van minder belang. Sommige van de concurrenten in de 350Z Challenge hebben, net als Eddy, al flink wat ervaring op het Maaskiezel. Zaak voor Mats dus om er direct vanaf de eerste proef goed bij te zitten om de aansluiting met de concurrentie niet te verliezen.

Onder droge omstandigheden betekent het vele onverhard ook vrijwel altijd veel stof en daardoor slecht zicht, natte weersomstandigheden zorgen weer voor een zeer glad oppervlak en een loodzware wedstrijd.

"Het is mijn eerste deelname aan de Sezoensrally en weet dus niet echt wat ik kan verwachten. Eddy en de mannen van VRS hebben flink wat ervaring in de Sezoens dus ik ga er vanuit dat zij me, ongeacht de omstandigheden, kunnen begeleiden naar een top resultaat en mogelijk de winst in de 350Z Challenge, " aldus Mats.

De Sezoensrally wordt op 18 Mei verreden in de omgeving van Bocholt. De karakteristieke klassementsproeven zijn uniek in de rallysport. Geen proef omvat een volledig geasfalteerde of gravel ondergrond waardoor rijden met banden specifiek voor een bepaalde ondergrond niet aan de orde is.  Het rijden over het Maaskiezel, een soort kleine ronde steentjes, vereist een goede focus, een flinke portie lef en goede coaching  omdat rempunten zeer lastig te bepalen zijn en de snelheden enorm hoog. Een goede samenwerking tussen rijder en navigator is dus van groots belang voor een goed eindresultaat.

"De Sezoensrally is mijn thuiswedstrijd en ik vind het geweldig dat de wedstrijd meetelt voor de 350Z Challenge. De drang om goed te presteren tijdens je thuisrally is toch altijd net even wat groter dan tijdens andere wedstrijden. De samenwerking met Mats loopt erg goed en ik ben erg benieuwd hoe hij de 350Z over het gravel weet te krijgen," vertelt Eddy.

Mats vd Brand en Eddy Smeets pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op dinsdag 14 mei 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sezoens Rally.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons