van der Horst

Sezoensrally: Nabeschouwing Fabory Rallyteam

Twaalf proeven lang zaten Johan Faes en Christiaan van der Rijsen afgelopen zaterdag met een grote lach in hun Mitsubishi Lancer Evo 9. Het duo deed die dag namelijk onder de vlag van het FABORY Rallyteam mee aan de Sezoensrally in het Belgische Bocholt. Faes demonstreerde opnieuw zich zeer goed thuis te voelen op het beruchte Maaskiezel. Het duo eindigde als tweede groep N en achtste algemeen.
Een van de bijna jaarlijks terugkerende deelnemers aan de Sezoensrally is Johan Faes. Afgelopen zaterdag, 17 mei, stond hij met navigator Christiaan van der Rijsen opnieuw aan de start om te genieten van deze bijzondere wedstrijd: “De grote delen onverhard van de Sezoensrally gaan vooral over het zogenaamde Maaskiezel. Dit zijn lange halen onverhard met kleine rollende steentjes. Deze ondergrond vraagt om een aparte aanpak van de proeven. Een aanpak die blijkbaar wel bij mij past. Ik kijk er altijd enorm naar uit om deze wedstrijd te kunnen rijden,” aldus Johan Faes.
 
Zaterdagochtend rond half negen ging de equipe van start. Op het programma stonden 12 klassementsproeven die in drie boucles verreden werden. Faes blikt terug: “We gingen vol frisse moed van start, maar helaas liet ik mij op de eerste proef verrassen. Daar schoot ik een stukje rechtdoor op een onverharde kruising, terwijl ik linksaf had moeten slaan. We hadden de eerste proef dan ook een 13de tijd. Op de tweede proef heb ik gelukkig meteen weer orde op zaken kunnen stellen door een 8ste tijd algemeen te noteren.”
 
Na de eerste acht proeven stond de equipe keurig op een 8ste plaats algemeen, en 2de groep N achter de snelle Lancer Evo X van Piet van Hoof. “We hebben de hele dag de standaardwagens, met uitzondering van die van Piet van Hoof, achter ons weten te houden. Er waren bijvoorbeeld grote verschillen met Van Iersel (Evo X R4) en Van Ballegooijen (Evo X). En wat voor ons opvallend was: we waren sneller dan de Belgische rijder De Ridder, die we tijdens de Rallye de Wallonie niet bij konden houden. Deze ondergrond ligt mij goed!” verklaart Faes.
 
Het was echter niet helemaal een wedstrijd zonder een vuiltje aan de lucht: “Tijdens proef negen en tien begon de versnellingsbak te kraken. De vierde versnelling was niet helemaal fris meer. We hebben nog overwogen om op de laatste service de versnellingsbak te vervangen. Uiteindelijk heb ik besloten om het op de laatste twee proeven gewoon wat rustiger aan te doen en te trachten de finish te halen. Dat is gelukt.”
 
Uiteindelijk eindigde equipe heel consistent op de achtste plaats algemeen en tweede in de standaardklasse, groep N. “We hebben weer een fantastische dag gehad. Onze complimenten aan de organisatie. Alles gaat heerlijk relaxt en er wordt niet onnodig moeilijk gedaan. Gewoon met elkaar onze hobby uitoefenen, helemaal top!”
 
De volgende wedstrijd voor het team is de ELE Rally, 13 en 14 juni rondom Helmond. Een thuiswedstrijd voor het Reuselse team. Later meer informatie!

Fabory Rallyteam press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op dinsdag 20 mei 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sezoens Rally.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons