van der Horst

Sezoensrally: Nabeschouwing van de organisatoren

Yokohama Belgian Historic Rally Championship
Yokohama Belgian Historic Rally Championship
Voor de rallyfans was het genieten in het gezellige en zonovergoten Noord-Limburgse Bocholt. De vierde manche van het Yokohama Belgian Historic Rally Championship, de Sezoensrally, leverde immers heel wat spektakel en spanning op. Dankzij een fantastische eindsprint van Tom Van Rompuy leverde de overwinning van Dirk Deveux de Alkenaar meteen ook een gedeelde leidersplaats in het kampioenschap op.
Glenn Janssens bewees van bij de start dat zijn Tuthill Porsche klaar was voor de Limburgse maaskiezel. Na twee proeven had Glenn al een voorsprong van 17" opgebouwd, maar de motor van de Porsche liet het op de derde proef afweten. De strijd voor de zege was weer open.
 
Tom Van Rompuy nam het commando over met zijn nieuwe Opel Kadett, maar op de zesde proef, in Veldhoven, liet de Antwerpenaar zich verrassen. De Kadett schoof van de baan en stak 2'37" in een gracht. Enkel dankzij de talrijke fans kon Van Rompuy verder, maar Dirk Deveux wachtte niet en reed onbedreigd naar de overwinning, goed voor een gedeelde leidersplaats in het kampioenschap.
"Ik heb in de eerste ronde toch een drempel moeten overwinnen, want mijn crash van vorig jaar was nog niet helemaal verteerd. Naarmate de wedstrijd vorderde ging het beter en dankzij na de sortie van Tom had ik een veilige marge," lachte de winnaar.
 
Voor de tweede plaats bleef het spannend. Tobi Vandenberghe, voor de eerste keer aan de start in Bocholt, reed weer een voorbeeldige wedstrijd, maar in de slotfase werd de Opel-piloot onder druk gezet door Patrick Mylleville, die zich bij de finish van KP 4 had laten verrassen, en een ontketende Tom Van Rompuy. Na een lekke band van Mylleville op de voorlaatste proef, rukte Van Rompuy op de laatste proef op naar de tweede plaats, 2"2 voor Tobi Vandenberghe, die 4 puntjes verspeelde en daardoor Deveux op gelijke hoogte ziet komen in de tussenstand.
 
"Ik ben enorm tevreden," lachte Van Rompuy, die bij zijn sortie 2'37" verloor maar uiteindelijk op amper 1'05" van de zege eindigde. "De Sezoensrally was in feite een testsessie met onze nieuwe Kadett Groep 4, die pas deze week klaar was. Maar, het gevoel was meteen uitstekend. De wagen werd gebouwd door Eric Qvick en de motor is geprepareerd door Gerent in Duitsland. Dit geeft vertrouwen voor Ieper!"
 
Tobi Vandenberghe, die opnieuw niet de meest competitieve banden gebruikte, was tevreden met de derde plaats: "We verliezen wel een paar punten op de laatste proef, maar tegen een Kadett met 300 pk onder de motorkap is dat geen schande. Ik moest in het begin wennen aan de maaskiezel. Het is een apart gevoel om de kiezel aan hoge snelheid onder je wagen te voelen rollen... Vanaf de tweede ronde had ik er vertrouwen in en werden de tijden beter. Nu komen mijn wedstrijden eraan: Ieper, de Omloop en de East Belgian!"
 
Patrick Mylleville besefte dat hij de overwinning verspeelde door een paar kleine foutjes: "Het was niet mijn weekend. Op de eerste twee proeven werkte de intercom niet en bij de finish van Gerdingen liet ik me verrassen op het grind, waardoor we achterwaarts in het veld schoven. Die schuiver kostte anderhalve minuut. Daarna kwamen we nog sterk terug, maar een lekke band op de voorlaatste proef kostte ons de tweede of derde plaats."
 
Na de opgaves van Dirk Van Rompuy (versnellingsbak), Yves Bruneel (oliepomp), Jens Maes (van de baan), Kurt Vandevenne (motor), Jan Wydooghe en Patrick Bastiaens, ging de vijfde plaats naar Bram Fonteyne, die pas de avond voor de start een probleem met de oliepomp van zijn Volvo kon verhelpen. Reginald Delmarche pakte de drie punten van de zesde plaats.

Yokohama Belgium pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Historic Rally Championship op dinsdag 20 mei 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sezoens Rally.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons