van der Horst

Sezoensrally: Princen leidt - Loix klampt aan

Princen-Kaspers - Subaru Impreza WRC
Princen-Kaspers - Subaru Impreza WRC
De Sezoensrally begon spectaculair met reeds vroeg twee opgaves van de WRC-wagens van Bonjean en Van Loon. Op de eerste KP van Goolder over 8,64 km gaf Kris Princen met zijn Subaru Impreza WRC S12B het ritme aan en won met een kleine voorsprong op de Skoda Fabia S2000 van Freddy Loix die zich niet laat doen tegen de krachtige WRC wagens. Achter hem een Nederlands kwartet met Hermen Kobus die in zijn Ford Fiësta S2000 de meerdere bleef van de Fiësta RS WRC van landgenoot Erik Van Loon en de twee Mitsubishi’s Evo X van Piet Van Hoof en Arjen De Koning. Een knappe Patrick Snijers wrong zich met de BMW 130i tussen een leger van vierwiel aangedreven wagens en was 1/10 sec. sneller dan de Mitsubishi van Jonas Langenakens.
Op de tweede KP van Veldhoven over 10,79 km diende Loix in de S2000 de WRC’s van antwoord en won hij met 4/10 verschil van Princen en 1,4 sec. op Kobus. Langenakens moest in zijn Mitsubishi reeds 13 tellen inleveren, waardoor het trio Princen, Loix en Kobus opnieuw de te kloppen mannen worden.

Tijdens de derde KP van Beek-Bree sloeg de winnaar van de rally’s van Tielt en Wallonië een kleine kloof en won met een kleine 8 seconden op Loix en 16 op Kobus. Geen Gelnn Janssen niet meer aan de finish van de derde KP en ook Deveux verloor kostbare tijd. Een uitstekende Tom Van Rompuy pakte met een dertiende tijd algemeen de leiding over bij de Historics.

De eerste lus werd na een derde KP-winst van Princen afgesloten met uiteraard de Subaru WRC aan de leiding voor de Skoda S2000 die goed volgt op 12,9 seconden en zodoende de druk op de ketel houdt voor Princen. Een andere S2000, de Fiësta van de Nederlander Kobus staat mooi derde op 24 tellen van de leider, maar met een voorsprong van 40 seconden op Jonas Langenakens die op zijn beurt 20 seconden bonus heeft op de exemplaren van de Nederlanders Van Hoof en Kooijman.

De eerste lus maakte reeds heel wat slachtoffers met ondermeer de WRC’s van Bonjean en Van Loon die van de baan gingen. Dirk Van Rompuy worstelde met een nukkig schakelprobleem op de Opel Ascona, terwijl ook Glenn Janssens (Alternator) en Patrick Snijers (riem van alternator) de eerste van de vier lussen niet overleefden. In het Junior BRC zijn de twee favorieten, Guillaume de Mevius en Pieter-Jan Michiel Cracco, beiden van de baan gegaan. De strijd bij de Juniors gaat vanaf nu tussen de Renault Twingo's R1.

Foto: Racing International Photography




Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op zaterdag 17 mei 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sezoens Rally.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons