van der Horst

Sezoensrally: Voorbeschouwing Freddy Loix en Johan Gitsels

In Bocholt en omstreken wordt zaterdag de 38e editie van de Sezoensrally georganiseerd, de vierde wedstrijd van in totaal acht die meetelt voor het BK Rally 2014. De Sezoensrally is een buitenbeentje in het kampioenschap. Smalle asfaltwegen en de alom gekende en gevreesde maaskiezel wisselen elkaar af. Freddy Loix en co-rijder Johan Gitsels hebben de afgelopen weken veel testwerk gedaan met hun ŠKODA Fabia S2000, ook op onverharde wegen. Dat kan een voordeel zijn voor de Limburger die zich altijd goed voelt onverharde ondergrond.
“Vorige week hebben we in Tsjechië op een ideale ondergrond getest” zegt Freddy Loix. “Het asfalt was zo vuil en bedekt met grind en kiezel dat het net leek alsof we reden op onverhard. Ik heb me daar super geamuseerd en de wegligging van onze ŠKODA Fabia S2000 was fenomenaal. Dat we dit jaar al op onverhard gereden hebben is absoluut een voordeel.”
 
Voor co-rijder Johan Gitsels is de Sezoensrally deels een stap in het onbekende. “Dit is een wedstrijd waarmee ik weinig ervaring heb. In 2012 verscheen ik aan de start maar na een dramatisch ongeval werd de wedstrijd stopgezet. De verkenning van vrijdag wordt dan ook zeer belangrijk. Het notasysteem dat we hanteren blijft steeds hetzelfde met dat verschil dat ik steeds beklemtoon wanneer we een onverharde strook aansnijden en verlaten. Die overgang is belangrijk want bij de wissel van ondergrond kan er ook een verandering van grip zijn. Een tweede doortocht op onverhard kan mogelijk anders zijn en dus houden we tijdens de verkenningen al rekening met bochten met bijvoorbeeld veel grind. Als er pakweg 60 wagens zijn gepasseerd en als het dan ook nog eens regent kan die bocht er nadien helemaal anders bijliggen. Daar moet je tijdens de verkenningen al op anticiperen en ruimte laten om je nota’s aan te passen voor de derde en vierde doortocht.”
 
Na afloop van de Sezoensrally is het kampioenschap halfweg. “Mijn ambitie is om mijn leidersplaats te verstevigen in Bocholt” zegt Freddy Loix. “Net zoals dat in de andere wedstrijden het geval is zal het ook hier moeilijk zijn om de handschoen op te nemen tegen de WRC’s maar kansloos zijn we zeker niet. Uit ervaring weet ik dat je met een WRC moet uitkijken want dat type wagen krijgt het zwaarder te verduren dan een Super 2000. Met een WRC kan je bruter rijden dan met een Super 2000 maar als je niet goed oplet en je te bruut bent dan is er een verhoogd risico op lekke banden en krijgt de transmissie het harder te verduren in vergelijking met een Super 2000 wagen. Ik spreek uit ervaring want ik heb zowel met een WRC als met een ŠKODA Fabia S2000 deelgenenomen aan de Sezoensrally.”
 
De Sezoensrally … Aan wat doet Freddy Loix dat denken? “Aan maaskiezel en (glimlachend) aan lekker bier. Dat laatste houden we voor na de wedstrijd.”

Freddy Loix press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op donderdag 15 mei 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sezoens Rally.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons