van der Horst

Sezoensrally: Nabeschouwing Chris Van Woensel - Rik Snaet

De 39ste editie van de Sezoensrally, de vijfde manche van het Belgian Rally Championship, werd vanaf de eerste meter gedomineerd door Chris Van Woensel en Rik Snaet. De Yokohama Mitsubishi Lancer WRC ging met een comfortabele voorsprong de laatste ronde in, maar een schuiver aan hoge snelheid in Goolder, de 12de van de 15 klassementsproeven, wierp een schaduw over de sterke prestatie van de piloot uit Schriek.
Na de eerste vijf klassementsproeven keerden Chris en Rik als leiders terug naar het servicepark op het Kerkplein in Bocholt. Het duo had zijn start niet gemist, al was het verschil van 6"4 op Kris Princen niet geruststellend.

"Het was al een tijdje geleden dat ik nog gereden had en de Lancer WRC heeft weer indruk op me gemaakt. Hij is echt een veel sneller en agressiever dan onze vorige Subaru, zodat ik even tijd nodig had om mijn draai te vinden, zeker omdat ik me op de maaskiezel op de tweede proef bijna verslikte in een remzone. En op de eerste proef besefte ik plots dat ik mijn oude gewoontes nog aan het gebruiken was. Met deze wagen moet je gewoon links remmen, maar ik was braaf alles met rechts aan het doen. De FIA-banden van Yokohama bevallen me wel prima. Ze zijn heel baanvast en geven een goed gevoel. Het was niet zo makkelijk om het verschil te maken, want de proeven liggen er toch wat vuiler bij wanneer wij passeren, terwijl Princen en Loix op een propere baan kunnen rijden."

In de tweede ronde vergrootte Chris zijn voorsprong, al had hij een momentje in Gerdingen.
"Het was even schrikken toen de flippers om te schakelen aan het stuur niet werkten. Er bleek gelukkig niets mis. Ik had gewoon een verkeerd knopje geraakt, waardoor de flippers uitgeschakeld werden," vertelde Chris, die met 25" voorsprong aan de slotronde begon. De tweede nationale overwinning, na de Rally van Wallonië 2002, leek nog slechts een kwestie van tijd. Maar, in Goolder schoof de Yokohama-piloot aan hoge snelheid even van de baan.

"Een snelle rechtse op een natte baan met veel grind. We gingen iets te snel en toen het achterwiel het gras raakte aan de buitenkant van de baan, was er geen houden meer aan. We tikten een paaltje aan en daardoor gingen we aan de binnenkant van de bocht van de baan. Omdat alles zo snel ging en door het opvliegende zand, had ik niet gezien dat we iemand geraakt hadden. Ik probeerde zo snel mogelijk weer te vertrekken, maar toen we terug op de baan stonden, deden toeschouwers teken dat we iemand geraakt hadden. We zijn ter plaatse gebleven tot de baanposten ons vertelden dat we niet langer ter plaatse moesten blijven (de ongelukkige toeschouwer had een beenbreuk). We zijn rustig van de proef gereden. De commotie achteraf heeft me veel pijn gedaan. Wie me een beetje kent als mens, weet dat ik nooit uit eigen beweging van de plaats van het ongeval weg zou rijden. Dat hebben we trouwens achteraf ook allemaal uitgepraat. Het was een ongelukkige schuiver. die zonder gevolgen had moeten blijven..."
 
Hoe dan ook, we onthouden vooral het sterk optreden van Chris en Rik met hun Lancer WRC. Hopelijk hebben ze volgende keer meer geluk om de sterke prestatie ook te kunnen vertalen in een overwinning.

Van Woensel - Snaet Press

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op dinsdag 19 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sezoens Rally.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons