van der Horst

Sezoensrally: Nabeschouwing Benoît Allart

De vijfde manche van het Belgische kampioenschap Rally werd afgelopen weekend betwist in de buurt van Bocholt, in het noorden van Limburg. Het is altijd een bijzondere wedstrijd omdat er diverse stukken onverhard in voorkomen, en dat is een ongebruikelijke ondergrond in onze contreien. “Het is een rally waar ik altijd al aan heb willen deelnemen sedert mijn debuut in deze discipline in 2011”, verduidelijkt Benoît Allart. “Maar ik moest wachten tot in 2015 om er de wielen te zetten. En eerlijk gezegd: ik hou ervan! Rijden op onverhard is absoluut geweldig! Maar het vereist ervaring en veel wedstrijdkilometers om er echt efficiënt te zijn. Er zijn zoveel factoren in het spel die je moet begrijpen. Te beginnen met het feit dat je moet bereid zijn op de rem te staan voor het ingaan van een bocht, eerder dan te proberen de wagen in de bocht te ‘zetten’. De grip die je krijgt bij het remmen is in feite veel groter dan je zou verwachten. Maar om dat allemaal goed onder de knie te krijgen moet je veel deelnames tellen aan de wedstrijd in Bocholt…”
Vincent Verschueren en Kris Princen, beiden op Skoda Fabia R5, bezaten deze ervaring. ‘Fastben’ Allart had zich een plaats in de top 3 tot doel gesteld voor deze wedstrijd. “En het verliep allemaal volgens plan, want ik was in strijd met Polle Geusens, toen ik net zoals anderen, waaronder Verschueren, me liet verrassen door die verdomde steen in de koord van een bocht op KP13. Die steen lag er niet tijdens beide eerdere passages”, vervolgt de rijder van de Skoda Fabia R5 SAN Mazuin. “Alleen had ik deze keer wat geluk bij mijn ongeluk want ik kon toch nog tot de service geraken, en die hebben de door de klap beschadigde stuurinrichting weer kunnen repareren.”

Op het einde van de rekening kon het duo Allart-Fernandez nog een 5de eindplaats halen… “Gezien de omstandigheden was dat helemaal nog niet zo slecht”, analyseert Benoît. “De opgave van Vincent Verschueren herlanceert de strijd in het kampioenschap en aangezien ik nu definitief de punten van mijn overwinning in de Spa Rally heb toegekend gekregen, die informatie kreeg ik trouwens toe bij mijn eerste passage over het podium in Bocholt, kunnen we het seizoen verderzetten met als inzet een plaats binnen de top 3 van het kampioenschap. Ik kijk er echter naar uit mijn eerste overwinning in een rally op een reguliere manier te halen, en niet aan tafel op de groene mat. Maar daartoe moet ik eerst nog wat meer ervaring verzamelen in de Belgische competitie. En dat zal uiteraard tijd vergen, maar we werken eraan met het gehele team…”

Zoals eerder in het seizoen al werd aangekondigd zal ‘Fastben’ Allart niet van de partij zijn in Ieper. Maar het tweede gedeelte van het seizoen zal redelijk druk worden… “We zullen aan de start staan van de ’Omloop van Vlaanderen, vooraleer door te gaan naar de East Belgian Rally en de Rally van de Condroz”, kondigt de rijder fier aan. “En dat is nog niet alles want we willen onze Skoda Fabia WRC, die helemaal gereviseerd wordt, terug uit te halen om deel te nemen aan de Rally de la Famenne, bij mij in mijn achtertuin in Marche, maar ook aan de Rallye du Bethunois, begin september in het noorden van Frankrijk. Zowel voor de toeschouwers als voor mij zal dat heel amusant worden en we kijken er al naar uit!”

Benoît Allart press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op donderdag 25 mei 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sezoensrally.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons