Shangai: Toyota behaalt derde dubbel

Podium 6 hours of Shangai
Slaagde Porsche er nog in om gisteren Toyota de pole te ontnemen dan was er zondag geen kruid opgewassen tegen de Japanse bolides. Toyota behaalde de eerste en de tweede plaats in de 6 uren van Shangai, de winnaars Buemi en Davidson zijn al toe aan hun vierde zege dit jaar. Audi keek machteloos toe en moest de laatste podiumplaats zelfs laten aan de Porsche van Dumas, Jani en Lieb. Meer dan een vierde en een vijfde plaats zat er niet in voor het merk met de vier ringen. Toyota leidt nu in het kampioenschap met 36 punten voorsprong op Audi. Favoriet Aston Martin won de GTE Am divisie maar zag Porsche de dubbel behalen in de GTE Pro klasse.
Dumas/Lieb/Jani - Porsche 919 Hybrid
Anthony Davidson en Sébastien Buemi lijken goed op weg naar de titel na hun vierde zege dit jaar en kunnen al na de volgende race gekroond worden. Toyota kende geen problemen, de TS040  #8 nam al snel de leiding over van de op de pole gestarte Porsche 919 #14 en reed ongestoord naar de zege. Het trio Wurz/Nakajima/Sarrazin nestelde zich vrij snel op de tweede plaats en kon die plaats vasthouden tot aan de finish niettegenstaande enkele technische storingen op het einde van de race. De Porsche #14 die nog de snelste tijd reed in de kwalificatie kon het tempo van de Toyota’s niet volgen maar pakte toch nog de laatste podiumplaats op één ronde van de Japanse wagens. De tweede Porsche die op het einde van
Lotterer/Fassler/Tréluyer - Audi R18 e-tron Quattro
de race nog een klapband kreeg, pakte de zesde plaats na de beide Audi’s. Het merk met de ringen kon nooit een vuist maken en Lotterer, Fässler en Tréluyer strandden op één ronde op de vierde plaats voor hun teamgenoten Kristensen, Di Grassi en Duval. De beide Rebellion R-One finishten zevende en achtste maar al op 8 ronden, de CLM P1/01 bereikte de aankomst op de veertiende plaats achter enkele LMP2’s.

Rusinov/Pla/Canal - G-Drive Racing Ligier JS P2
In de LMP2 klasse ging de zege naar de G-Drive Racing Ligier JS P2, de wagen met aan het stuur Pla/Canal/Rusinov is al aan zijn derde achtereenvolgende zege toe. Extreme Speed Motorsports behaalde bij zijn tweede race in het WEC een tweede plaats met de HPD ARX03b van Dalziel/Sharp/Gonzalez. De laatste podiumplaats ging naar de SMP Racing Oreca 03R van Zlobin/Minassian/Mediani.

Pilet/Makowiecki - Team Manthey Porsche 911 RSR
Porsche is er in geslaagd om Aston Martin te verslaan in de GTE Pro klasse, het Duitse merk gaat zelfs met de dubbel naar huis. Fred Makowiecki en Patrick Pilet haalden het van hun teamgenoten Bergmeister en Lietz. De derde plaats was voor de AF Corse Ferrari 458 van Davide Rigon en James Calado. Na de opgave van Mücke/Turner met motorproblemen sloot de best geplaatste Aston Martin de race af op de vierde plaats met Rees/ O’Young/Macdowall achter het stuur. Aston Martin kon zich troosten met de dubbel in de GTE Am categorie waar Dalla Lana/Lamy/Nygaard het haalden van Stanaway/Heinemeier-Hansson/Poulsen. De derde plaats was voor de 8Star Motorsports Ferrari 458 van Cressoni /Roda /Ruberti. De ProSpeed Competition Porsche 911 RSR van Perrodo/Collard/Vaxivière pakte de vierde plaats.

Foto's: FIA WEC

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA World Endurance Championship op zondag 2 november 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6 Hours of Shanghai.