van der Horst

Shanghai: Gianni Morbidelli oppermachtig - Honda Civic domineert

René Münnich - Gianni Morbidelli - Kevin Gleason
René Münnich - Gianni Morbidelli - Kevin Gleason
Gianni Morbidelli keek zaterdag op het Shanghai International Circuit niet op een detail. Nadat de ervaren Italiaan eerder moeiteloos de besttijd in kwalificatie had gereden, won hij ook het eerste TCR International Series-treffen en gaat meteen aan de leiding in het nog jonge kampioenschap. Morbidelli die de race van start tot finish leidde kreeg op het podium WestCoast Racing-teammaats René Münnich en Kevin Gleason naast zich, een exacte kopie van de uitslag van de kwalificatie overigens. Oud-leider Stefano Comini redde met een vierde plaats de eer voor SEAT, de Leon kwam op de lange rechte einden merkbaar snelheid tekort tegenover zijn Japanse concurrent.
  • Powercars
Gianni Morbidelli - WestCoast Racing Honda Civic
Gianni Morbidelli - WestCoast Racing Honda Civic
Kwalificatie: Morbidelli - Münnich - Gleason

In een door het Honda Civic-trio gedomineerde Q1-sessie stuurde Liqui Moly Team Engstler-rijder Mikhail Grachev zijn Audi TT naar een vierde tijd, voor de meute SEAT Leon's, aangevoerd door Pepe Oriola. De Spaanse wagens misten duidelijk topsnelheid, wat zich onder meer vertaalde in de voortijdige uitschakeling van het  Craft-Bamboo Lukoil-duo Jordi Gené-Sergey Afanasyev, noch de Spanjaard noch de Rus haalden de Q2-cut.
 In die Q2-sessie snelde Morbidelli naar een knappe 2:15.798" en deed hiermee bijna een halve seconde beter dan WestCoast-teamgenoot René Münnich. Gleason lukte de derde tijd voor Mikhail Grachev in de Engstler-Audi TT en de SEAT van Pepe Oriola, vijfde op de grid. Michel Nykjaer en  Andrea Belicchi lukten slechts de negende en tiende tijd, wat hen in race 2  wel een plaatsje op de eerste startrij opleverde.
 
 
TCR International Series
TCR International Series
Race 1: Morbidelli - Münnich - Gleason

Het eerste treffen bracht zoals gezegd de bevestiging van de in kwalificatie tentoongespreide dominantie van de Honda's. Waar polesitter Morbidelli bij de start de leiding behield en die nooit uit handen zou geven, liet buurman Münnich zich door snelstarter Pepe Oriola verrassen. Beiden maakten evenwel contact, met opgave van de Spanjaard (lekke band) als gevolg.

Morbidelli en Münnich zegden de maats daarop voorgoed gedag; Grachev, door Oriola's opgave tot in derde stelling opgeklommen, moest die al snel uit handen geven aan Comini en Gleason. Het Zwitsers-Amerikaans duo verzorgde zowat de hele race lang de show door geregeld stuivertje te wisselen. Finaal trok Gleason aan het langste eind, hiermee de hattrick voor Honda en WestCoast Racing rond makend. Achter Comini ontspon zich in de slotronden nog een gesmaakt duel voor de vijfde plaats tussen Belicchi en Grachev dat in het voordeel van de Italiaan werd beslecht.
Mikhail Grachev werd na afloop nog bedacht met een drive through, omgezet in een 30 seconden-tijdstraf. De Rus leverde ook rondenlang strijd met Jordi Gené maar kwam daarbij onzacht met de Spanjaard in contact. Grachev werd hiervoor met de vinger gewezen en valt door de bestraffing in de uitslag terug van zes naar veertien.

Morbidelli's eerste TCR-zege, gekoppeld aan de vijf punten voor de pole, levert oud-F1-rijder Morbidelli de leiding in de puntenstand op. Of dat ook zo blijft komen we pas te weten na afloop van race 2 die morgen, net voor de F1-kwalificatie wordt verreden.

Uitslag Qualifying
Uitslag Race 1

Kampioenschap:

1 Gianni Morbidelli 57p
2 Stefano Comini 52
3 Kevin Gleason 37
4 Pepe Oriola 37
5 Jordi Gené Guerrero 37
6 Andrea Belicchi 34
7 René Münnich 31
8 Sergey Afanasyev 16
9 Franz Engstler 10
10 Michel Nykjær 6


Foto's: TCR International Series



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR International Series op zaterdag 11 april 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Grote Prijs van China.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons