van der Horst

Shanghai: José Maria Lopez wint door massacrash ontsierde race 1 (+ video)

José Maria Lopez - Citroën Racing
José Maria Lopez - Citroën Racing
José Maria Lopez stormde zondag in Shanghai met gemak naar een nieuwe zege in een wedstrijd waarin bij de start flink wat brokken werden gemaakt. Liefst vijf wagens werden bij incidenten in de eerste bocht na de start uitgeschakeld. Na vijf ronden achter de safety car behield Lopez bij de restart makkelijk de leiding en ging op de finishlijn Citroën-maats Yvan Muller en Sébastien Loeb vooraf. Nick Catsburg stevende in het zog van de Citroën's naar een sterke vierde plaats voor Mehdi Bennani en Norbert Michelisz.
Start race 1
Start race 1
Bij het doven van de lichten bleven zowel Ma Qing Hua en verderop ook Hugo Valente op de grid stilstaan maar gelukkig werd geen van beiden  daarbij door het aanstormende veld geraakt. Groter onheil stak evenwel de kop op in de eerste, nochtans best brede bocht. Na verschillende al dan niet gelieerde contacten werden de wagens van Tom Coronel, John Filippi, Tom Chilton, Rob Huff en Gabriele Tarquini licht tot zeer zwaar beschadigd waardoor het veld meteen tot amper twaalf wagens werd gereduceerd.

Grootste slachtoffer werd alweer Tom Coronel, die de pas werd afgesneden door John Filippi (zie video). De Fransman ging dwars voor diens Chevrolet waarop de Nederlander, in een mislukte poging om hem te ontwijken zijn rechter achtertrein op Filippi's wagen kompleet stuk reed. Alsof dit niet volstond moest ook de tweede ROAL Motorsport Chevrolet van Tom Chilton met onder meer schade aan de radiator naar de kant na contact met Nicolas Lapierre, geen van beide Chevrolet's kan tijdig hersteld worden voor race 2.

Nog in de eerste ronde ging ook Gabriele Tarquini onnodig verscheidene keren de achtertrein van Rob Huff uittesten waarbij het linker achterwiel van de Brit het begaf, ook al met opgave tot gevolg. En om het plaatje volledig te maken moest ook  Nicolas Lapierre na hoger vermeld contact met een gehavende Lada Vesta de rest van de overigens niet echt boeiende race afwerken.

Na zes ronden achter de safety cat werd het veld of wat er nog van over bleef opnieuw losgelaten. Lopez wist al meteen een kloofje te slaan en met Yvan Muller, Sebastien Loeb, Nick Catsburg en Mehdi Bennani achter zich aan, lag de top 5 van deze ontsierde eerste wedstrijd al dadelijk vast.

Verderop leverden Lapierre, Michelisz en de moeizaam opgeklommen Ma een leuke strijd om de zesde plaats, tot ook de Chinees, in navolging van Grégoire Demoustier met een stukke aandrijfas naar de pits moest. In de slotfase kwamen zowel Rob Huff, duidelijk niet opgezet met Tarquini's agressieve rijstijl, als de Italiaan zelf na een oplapbeurt opnieuw de baan op voor een check up met het oog op race 2.

Inmiddels is Citroën dankzij deze nieuwe hattrick zeker van de titel in het kampioenschap voor merken.



Uitslag race 1:

1 José María López  -  16  ronden
2 Yvan Muller  +2.428
3  Sébastien Loeb  + 3.379
4 Nicky Catsburg  + 8.905
5 Mehdi Bennani I  +13.912
6  Norbert Michelisz I  +16.774
7 Nicolas Lapierre  +17.394
8 Tiago Monteiro  +20.662
9  Hugo Valente I +22.575 
10 Stefano D'Aste I  + 1r.
11 Ma Qing Hua  +4r
12 Grégoire Demoustier  +7 r.
13 Gabriele Tarquini    +11r
14  Rob Huff   +12r
15 John Filippi   +13r
16 Tom Chilton +15r
17  Tom Coronel  

 Foto: FIA WTCC



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 27 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Shanghai.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons