van der Horst

Shanghai: Porsche pakt constructeurstitel met 1-2

Podium WEC Shanghai 2015
Podium WEC Shanghai 2015
Zoals verwacht stond er ook in Shanghai geen maat op Porsche in het FIA WEC. Ondanks tactisch weerwerk van Audi kon Porsche in een wedstrijd die in de eerste helft gedomineerd werd door de regen, al bij al nog makkelijk orde op zaken stellen naar het einde toe. De zege ging uiteindelijk weer naar de 919 Hybrid #17 van Mark Webber, Timo Bernhard en Brendon Hartley, die daarmee hun voorsprong in het kampioenschap verder uitbouwen tot 12 punten, met enkel nog Bahrein op het programma. De zusterwagen #18 van Romain Dumas, Marc Lieb en Neel Jani maakte er een 1-2 van en stelde zo meteen de constructeurstitel voor Porsche veilig.
Audi R18 e-tron quattro
Audi R18 e-tron quattro
In de verregende eerste wedstrijdhelft kon Audi nog wel mee, maar eenmaal de baan begon op te drogen kwam de snelheid van de Porsches weer naar boven. Nochtans konden de R18’s wat tijd goedmaken door als eerste op slicks te gokken. In eerste instantie konden beide Audi’s de Porsches nog scheiden, maar doordat de Porsche #18 niet van rubber wisselde tijdens de laatste pitstop moest men bij Audi alsnog genoegen nemen met de derde en vierde stek. Waarbij de #7 van André Lotterer, Benoit Tréluyer en Marcel Fassler uiteraard de derde podiumplek bezette.

Manthey Racing Porsche 991 RSR
Manthey Racing Porsche 991 RSR
Ook in GTE Pro ging Porsche met de overwinning lopen. De 991 RSR #91 van Michael Christensen en Richard Lietz won overtuigend, en daarmee neemt laatstgenoemde een serieuze optie op de titel. De 991 voelde zich als een vis in het water en kon op een zeer natte piste zelfs even in tiende plek algemeen (voor de LMP2’s) rondrijden. Tweede werd de AF Corse Ferrari van Toni Vilander en Gianmaria Bruni op 45 seconden, amper vijf seconden voor de tweede fabrieks Porsche van Fred Makowiecki en Patrick Pilet. Aston Martin kwam er niet aan te pas.

Signatech Alpine A450B
Signatech Alpine A450B
LMP2 werd ietwat verrassend gewonnen door de Signatech Alpine A450B van Nelson Panciatici, Paul-Loup Chatin en Tom Dillmann. Op een ronde achterstand werd de G-Drive Racing Ligier #26 tweede, nadat de andere bolide van het team in de laatste ronde nog van de baan ging en zo alsnog een podium aan KCMG bezorgde. Laatstgenoemd team behoudt zo nog een mathematische kans op de titel, al zal die waarschijnlijk wel naar G-Drive Racing gaan. GTE Am werd gewonnen door de AF Corse Ferrari van Emmanuel Collard, Francois Perrodo en Rui Aguas, daarmee behoudt dit trio nog een kleine kans op de titel, daar puntenleider SMP Racing derde werd vandaag.
  
--- UITSLAG FIA WEC 6H SHANGHAI (PDF) ---

Foto's: Vincent WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in FIA World Endurance Championship op zondag 1 november 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6 Hours of Shanghai.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons