van der Horst

Shanghai: Yvan Muller wint alweer chaotisch gestarte tweede race

Yvan Muller - Citroën Racing
Yvan Muller - Citroën Racing
Yvan Muller heeft in Shanghai zijn vijfde WTCC-zege van het seizoen behaald. De Fransman pakt hiermee tien luttele punten terug op kampioenschapsleider José Maria Lopez die net niet aan Honda-rijder Gabriele Tarquini voorbij kon. De Italiaan tikte voor amper 25/1000sten als tweede aan nadat hij zijn leidersplaats in ronde negen aan Muller had moeten afstaan. Andermaal hommeles echter bij de start waarin polesitter Hugo Valente na contact met die zelfde Tarquini op spectaculaire wijze uit de race verdween.
  • St. Paul
Drummen bij de start
Drummen bij de start
Amper vijftien wagens maken hun opwachting voor deze tweede race, nu de beide ROAL Motorsport-Chevy's van Coronel en Chilton jammer genoeg forfait moesten geven. Tarquini en Huff daarentegen tekenen wel present.

 In de eerste decameters na de start lijkt het alsof Tarquini Valente de leiding zal afsnoepen maar de Fransman vecht terug ... om wat verder in het geharrewar een tikje van de Italiaan mee te krijgen. De achterophanging van de Campos Racing Chevrolet is daarbij geraakt waarna Valente temidden het aanstormende veld aan het slingeren gaat en gelukkig net naast de baan dwars tot stilstand komt. De lange Fransman zal na afloop van de race verhaal halen bij Tarquini waarbij het tussen beiden tot een niet voor publicatie vatbare woordenwisseling komt. Overigens verdwijnt ook Nick Catsburg voortijdig uit de race nadat hij in de chaotische openingsronde in de klappen deelde.

Maar goed, Tarquini leidt toch maar voor Muller en Lopez die aan Loeb voorbij is gegaan. De Italiaan weet een kleine kloof te slaan naar het onderling duellerende Citroën-trio maar wordt naderhand toch opnieuw bijgebeend. Na negen ronden laat de Honda-rijder zich op een foutje betrappen waarvan Muller gebruik maakt om de leiding én de zege voor zich op te eisen.  Lopez van zijn kant geraakt, wat ie ook probeert, niet aan de ervaren Honda-rijder voorbij en moet voor minder dan een halve meter vrede nemen met de derde plaats. Sebastien Loeb moet in de slotfase door een bandprobleem afhaken en eindigt wat verderop als vierde, niet eens zo ver voor Rob Huff die vier ronden nodig had om een aanvankelijk sterk presterende John Filippi op de knieën te krijgen. Eens het juiste ritme kwijt zal de  jonge Fransman nog naar de tiende plaats achter Monteiro, Bennani, Ma en Lapierre terugvallen.

Mehdi Bennani wint het Yokohama Driver Trophy-klassement en sprokkelt zodoende kostbare punten, daar waar leider Norbert Michelisz na een anonieme wedstrijd pas als vierde privérijder wordt afgevlagd. Voor Stefano D'Aste leek een tweede plaats weggelegd tot de Italiaan drie ronden voor afvlaggen met een lekke band moet opgeven.

In de tussenstand telt José Maria Lopez nog 75 punten voorspong op achtervolger Muller daar waar er met de races in Buriram en Doha nog 110 punten te verdienen zijn. Theoretisch kan Lopez dus in Thailand voor de tweede opeenvolgende keer tot WTCC-kampioen worden gekroond.

Uitslag Race 2:

 1  Yvan Muller  -  14 ronden
 2  Gabriele Tarquini  +2.659
 3  José María López  + 2.684
 4 Sébastien Loeb  +6.079
 5  Rob Huff  + 8.366
 6  Tiago Monteiro  +11.224
 7  Mehdi Bennani  +14.339
 8  Ma Qing Hua  +15.378
 9  Nicolas Lapierre  +24.968
 10 John Filippi  +27.357
 11 Norbert Michelisz  +28.270
 12 Grégoire Demoustier +28.654
 13 Stefano D'Aste  +3r
 14 Nicky Catsburg  +13r
 15 Hugo Valente  +13r
 16  Tom Coronel
 17 Tom Chilton

Kampioenschap (aangepast na diskwalificatie Lapierre):

1 LÓPEZ José María  396p
2 MULLER Yvan 321
3 LOEB Sébastien  282
4 MA Qing Hua 178
5 MICHELISZ Norbert 172
6 TARQUINI Gabriele 171
7 MONTEIRO Tiago 165
8 VALENTE Hugo 95
9 HUFF Rob 87
10 CHILTON Tom 84
11 BENNANI Mehdi 76
12 CORONEL Tom  39
13 CATSBURG Nicky 38
14 D'ASTE Stefano  20
15 VAN LAGEN Jaap 16

Foto: FIA WTCC
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 27 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Shanghai.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons