van der Horst

Shanghai: onzekere zege voor Mitch Evans

Mitch Evans (Jaguar)
Mitch Evans (Jaguar)
Jaguar-rijder Mitch Evans heeft de eerste e-prix van de Formula E in Shanghai gewonnen. De Nieuw-Zeelander schoof in de laatste ronde voorbij Pascal Wehrlein (Porsche), mogelijk op een ongeoorloofde manier. De overwinning is daarom nog onder voorbehoud. Stoffel Vandoorne (DS Penske) zat vast in het peloton en strandde op de elfde positie.
UPDATE: Ondanks de twijfel, mocht Mitch Evans zijn zege in China behouden. De Nieuw-Zeelander scoorde dus 25 punten voor het wereldkampioenschap.

De polepositie bracht vandaag weinig geluk in de Formula E. Polesitter Jean-Eric Vergne (DS Penske) sloeg aanvankelijk nog met succes de aanvallen van zijn achtervolgers af, maar het leeuwendeel van de race zou geleid worden door twee rijders: Mitch Evans en Pascal Wehrlein. Ex-F1-rijder Vergne viel uiteindelijk zelfs terug naar de zevende positie.

Vooraan vochten de twee kemphanen een verbeten strijd uit. De inhaalactie van Pascal Wehrlein vier ronden voor het einde was al niet helemaal koosjer, want de Duitser sneed een bocht af om zich voor zijn tegenstander te nestelen. Twee ronden later kwam de eerste tegenaanval van de Nieuw-Zeelander, maar zonder succes.

Het gebikkel om de overwinning bracht de concurrentie, die sowieso nooit veraf was, nog wat dichterbij. De achtervolgende groep werd aangevoerd door WK-leider Nick Cassidy (Jaguar), bezig aan een ijzersterke inhaalrace. Het team maande hem aan vooral de positie van zijn teamgenoot te beschermen.

Het gaf Mitch Evans de mogelijkheid om nog één aanval te plaatsen op de leider. Met succes, maar wel met deze kanttekening: de Jaguar-rijder zou bij de inhaalpoging van de baan zijn gegaan en krijgt daarom wellicht een straf.
Geen punten voor Vandoorne
Vanop de achtste startplaats kon onze landgenoot Stoffel Vandoorne (DS Penske) hopen op een sterke puntenbuit. Een mindere openingsfase, waarin de West-Vlaming ver terugviel, maakte punten scoren echter onmogelijk. Meer dan een elfde plaats zat er uiteindelijk niet in.

In de WK-stand blijft Nick Cassidy de debatten aanvoeren. Racewinnaar Mitch Evans klimt op naar de vierde plaats, achter Pascal Wehrlein en Oliver Rowland (Nissan). Regerend kampioen Jake Dennis (Andretti) staat vijfde.

Foto: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule E op zaterdag 25 mei 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Shanghai 1.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons