van der Horst

Shanghai: Zege voor Toyota maar titels voor Porsche

Brendon Hartley, Timo Bernhard en Earl Bamber,
Brendon Hartley, Timo Bernhard en Earl Bamber,
Na de 6H of Fuji heeft Toyota nu ook de 6H of Shanghai gewonnen. Deze tweede zege op een rij was echter niet voldoende om te verhinderen dat Porsche de titel pakte bij zowel de constructeurs als bij de rijders. De Porsche 919 Hybride #2 van Earl Bamber, Timo Bernhard en Brendon Hartley finishte op de tweede plaats achter de Toyota van Nakajima/Buemi/Davidson en dat was ruim voldoende om de titels te schenken aan de Duitse constructeur met nog een race te gaan.
Toyota Gazoo Racing - Toyota TS050-Hybride
Toyota Gazoo Racing - Toyota TS050-Hybride
Toyota leek lang op weg naar een dubbel maar op het einde van de race reed José Maria Lopez de Porsche van Richard Lietz aan waarbij hij de ophanging van de Toyota beschadigde. Een lange pitstop was nodig om de schade te herstellen en de Toyota #7 zakte weg naar de vierde positie. De overwinning ging naar de Toyota #8 van Kazuki Nakajima, Sébastian Buemi en Anthony Davidson. De Porsche’s, die nooit het tempo van de Japanse bolides konden volgen eindigden op de plaatsen twee en drie met Bamber/Bernhard/Hartley voor Jani/Lötterer/Tandy.  

Start 6H of Shanghai
Start 6H of Shanghai
Spanning was er wel in de LMP2 klasse en het was uiteindelijk de Vaillante Rébellion van Julien Canal, Nicolas Prost en Bruno Senna die als overwinnaar uit de strijd kwam. De tweede positie ging naar de Alpine Signatech van Nicolas Lapierre, Gustavo Menezes en Matt Rao. De laatste podiumplaats was voor de tweede Vaillante Rébellion met Beche, Heinemeier-Hansson en Piquet Jr aan het stuur. Het winnende trio neemt tevens in de tussenstand de leiding.

AF Corse - Ferrari 488 GT3
AF Corse - Ferrari 488 GT3
In de GTE PRO klasse was de grootste beker voor de Ford GT van Andy Priaulx en Harry Tincknell, zij klopte in de finale fase van de race de Porsche #91 van Lietz/Makowiecki, die tijd verloor in het incident met de Toyota #7. De laagste trede op het podium was voor de AF Corse Ferrari 488 van Calado/Pier Guidi, maar die derde plaats was voldoende om het Italiaanse merk de titel bij de constructeurs te schenken. In de GTE AM klasse was de overwinning nogmaals voor de Aston Martin Vantage van Pedro Lamy, Mathias Lauda en Paul Dalla Lana. Khaled Al Qubaisi, Benjamin Barker en Nicholas Foster loodsten hun Gulf Racing UK Porsche naar de tweede plaats.

Foto's: Toyota Motorsport GmbH, Porsche AG & Ferrari Press Office
 Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA World Endurance Championship op zondag 5 november 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6 Hours of Shanghai.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons