van der Horst

Short Rally Moorslede: Nabeschouwing van de organisatoren

De eerste Short Rally van Moorslede werd zondag 20 maart 2022 dus een feit. De organisatie moest er door corona twee jaar op wachten, maar ze kregen dan uiteindelijk toch hun wedstrijd. En wat voor een! In een spannend duel versloegen Melissa Debackere en Nick Degryse op de Skoda Fabia uitdager Vincent Verschueren met de VW Polo R5.
Het was dan misschien wat fris op zondag maar de toeschouwers en deelnemers kregen wel geregeld een mooie lentezon over zich heen. Vincent Verschueren, bijgestaan door Filip Cuvelier, maakte op de VW Polo R5 de beste start. De Zingemnaar kwam er vooral het materiaal testen met het oog op de komende TAC Rally. Hij kreeg echter meteen stevig weerwerk van Melissa Debackere die, gesteund door Moorsledenaar Nick Degryse, gewoon voor de fun kwam rijden. Zoals gewoonlijk rijdt Debackere met de Skoda Fabia R5 een à la carte programma.

Melissa Debackere greep de leiding na de tweede proef en liep gestaag uit op Verschueren. Maar dan spinde ze even rond en verloor haar voorsprong. Ze was weer op achtervolgen aangewezen, maar dat handelde ze schitterend af. Met nog drie besttijden zette ze een achterstand van zes seconden weer om in een voorsprong van één seconde. De leiding zou ze dan niet meer uit handen geven en een voorsprong van amper een seconde volstond om de zege te grijpen, voor Verschueren.

Daarachter waren de verschillen groter. Steve Becaert plaatste zijn Ford Fiesta R5 op de derde podiumplaats, voor het gelijkaardig EVO2 exemplaar van thuisrijder Bert Coene. Brecht Hoorne pakte met zijn BMW318 een zeer mooie vijfde plaats en Paul Lietaer reed zijn nieuw gebouwde Opel Ascona 400 meteen naar de zege bij de Historics en de divisie 4 (oldtimer) op een zesde plaats algemeen. De winnaar van de laatst verreden “rallysprint van Moorslede”, Gunther Monnens, verloor met de Porsche GT3 veel tijd, liep nog tegen een bestraffing op en diende genoegen te nemen met de zevende plaats.

Dan was er nog de Divisie 1-2, voor de wagens met de kleinere motorinhoud, wel daar was er geen kruid gewassen tegen Jeroen Vanhoutte, die samen met co Isidoor Smets in de Subaru Impreza STi de ganse wedstrijd aan de leiding reed. Hij pakte alle scratch-tijden en op een 19de plaats algemeen schijnbaar gemakkelijk de Divisie 1-2 won voor Stefaan Tjoens en Greet Passchijn op de Renault Mégane. Vermelden we zeker nog de elfde plaats algemeen van Cedriek Merlevede en Laurens Callens op de BMW M3 E30, want dat was goed voor de zege in de Divisie 5, Youngtimers.

Nick Degryse, co-piloot, winnaar en eerste Moorsledenaar

“Ieder jaar probeer ik een rally te rijden als co en dit was mijn vijfde deelname in Moorslede. Ik zocht vooral naar een rijder met een R5 wagen in eigen beheer om de kosten wat te drukken. Met de hulp van mijn sponsors kwam ik dan terecht bij Melissa Debackere. Van bij de eerste proef waren we goed vertrokken, we dienden niet veel toe te geven en vanaf de tweede proef konden we naar de leiding. Dan gingen we rond en verloren alle voordeel, maar we konden de tijd weer inlopen. Melissa reed de hele race een zeer strak tempo. Dit was echt wel BK-niveau. Dit was de snelste rally die ik al reed. Je voelt het als co wanneer de situaties elkaar snel opvolgen. Ik begrijp nu ook beter waarom je veel kilometers dient te maken met een R5. Je voelde echt dat Melissa deze wagen kent en compleet beheerst. Ik heb zelfs de nota’s niet moeten aanpassen, het klikte met Melissa, de sfeer in de wagen zat goed. We hebben ons rot geamuseerd. Ik vind het geweldig dat ik weer eens mijn thuisrally mag winnen. Ik maak daarmee de brug tussen de edities want met Gunther Monnens won ik de laatste rallysprint en nu met Melissa win ik de eerste editie als Short Rally. Ambities als voltijds co-piloot heb ik niet. Dit is ieder jaar een eenmalige deelname en dan is het weer gedaan! Maar ja, zeg nooit, nooit.”

Persbericht VAS Rally



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in VAS Rally op woensdag 23 maart 2022.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons