van der Horst

Silverstone: TDS Racing Racing Morgan-Nissan wint spannende race

Thiriet by TDS Racing Oreca 03-Nissan
Thiriet by TDS Racing Oreca 03-Nissan
Niet een van beide Zytek’s, nochtans de snelste wagen op de baan, wint de eerste race van de ELMS, maar de Morgan-Nissan van het Thiriet by TDS Racing bestuurd door het trio Pierre Thiriet, Tristan Gommendy en Ludovic Badey. De Jota Sport Zytek leek eerst op weg naar de zege, maar een accident dwong de wagen tot opgave en bracht de safety-car op de baan waarna gans het veld terug bij elkaar werd gebracht. In de laatste minuten van de race zagen wij dan een spurt tussen drie wagens waaruit de TDS Morgan als overwinnaar uitkwam. AF Corse won in de GTE klasse maar moet nog wachten op de bevestiging van die overwinning gezien er momenteel een onderzoek loopt naar de verantwoordelijkheid van de wagen bij het ongeval van de Jota Zytek. Ook in de GTC klasse is Ferrari aan het feest, ditmaal met de wagen uit de stal van het Team Ukraine.
Jota Sport Zytek Z11SN-Nissan
Jota Sport Zytek Z11SN-Nissan
Met nog 50 minuten te gaan in de race leek de Jota Sport Zytek Z11SN-Nissan van Simon Dolan, Harry Tincknell en Felipe Albuquerque op weg naar een verdiende overwinning. De Race Performance Oreca 03-Judd met Franck Mailleux naderde echter op de Britse wagen en zette Dolan onder druk. Bij het inhalen van de AF Corse Ferrari #55 ging het fout, Dolan raakte de controle over de Zytek kwijt, raakte de Labre Compétition Morgan alvorens hard in de muur te knallen. De piloot werd naar het medisch centrum van het circuit afgevoerd.

De safety-car werd de baan opgetuurd en bracht het veld terug bij elkaar. Daardoor kregen wij in het slot van de wedstrijd een sprint tussen de Race Performance Orecan de TDS Morgan en de Newblood by Morand Morgan. De Thiriet by TDS Racing Oreca 03-Nissan won uiteindelijk het pleit voor de Race Performance Oreca 03-Judd van Michel Frey en Franck Mailleux en de Newblood by Morand Racing Morgan-Judd van Christian Klein, Gary Hirsch en Romain Brandela. De vierde plaats ging naar de Greaves Motorsport Zytek van Tom Kimber-Smith, Chris Dyson en Matthew McMurry die de Signatech-Alpine A450,
Signatech-Alpine A450
Signatech-Alpine A450
vorig jaar nog kampioen, van Paul-Loup Chatin, Nelson Panciatici en Oliver Webb achter zich wist te houden. Na de tweede Greaves Motorsport Zytek van James Littlejohn, James Walker en Anthony Welssa werd de Sebastien Loeb Oreca 03-Nissan van Vincent Capillaire en Jan Charouz zevende. De Murphy Prototypes Oreca 03-Nissan van Rodolfo Gonzalez, Karun Chandok en Alex Kapadia kon nog de ahtste stek bemachtigen voor de eerste GT wagen.

AF Corse Ferrri 458 GTE
AF Corse Ferrri 458 GTE
AF Corse won de GTE klasse, maar tegen de Ferrari 458 van de Duncan Cameron, Matt Griffin en Michele Rugolo loopt een onderzoek naar de verantwoordelijkheid van de wagen bij de sortie van de Jota Zytek, waardoor de overwinning nog onder voorbehoud werd toegezegd. Een andere Ferrari nu van SMP Racing erft dan mogelijk de overwinning over, Viktor Shaitar, Sergey Zlobin en Andrea Bertolini zijn op zijn minst zeker van een tweede plaats. Het podium in de klasse werd vervolledigd door de IMSA Performance Matmut Porsche 911 GT3 RSR van Ryamond Narac, Nicolas Armindo en David Hallyday.
Prospeed Compétition Porsche 911 GT3 R
Prospeed Compétition Porsche 911 GT3 R
Ferrari behaalde ook de zege in de GTC klasse waar de Team Ukraine 458 van Andriy Kruglyk, Sergii Chukanov en Alessandro Pier Guidi met de overwinning ging lopen voor nog twee andere Ferrari’s van SMP Racing en Formula Racing. De Prospeed Compétition Porsche 911 GT3 R van Maxime Soulet, Paul van Splunteren en Gilles Vannelet overschreed de streep in 29ste positie algemeen en negende in de GTC klasse. 


Foto's: European Le Mans Series  • NASCAR American Festival

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons