van der Horst

Silverstone: Kunnen Audi en Monster Energy RX Cartel het tij doen keren?

Andreas Bakkerud en Liam Doran in hun Audi S1 WRX
Andreas Bakkerud en Liam Doran in hun Audi S1 WRX
Komend weekend wordt op het circuit van Silverstone reeds de vierde manche verreden van het World RX waarbij de RX2 zijn derde manche afwerkt en de Euro RX voor de eerste maal in actie komt. Na Abu Dhabi, Barcelona en Francorchamps kenden we met de Zweedse broertjes Kevin en Timmy Hansen en de Rus Timur Timerzyanov reeds drie verschillende winnaars. En met Team Hansen MJP (Peugeot) en GRX Taneco (Hyundai) ook reeds twee verschillende teams en merken. Het is nu uitkijken naar het antwoord van de EKS Audi's en Monster Energy RX Cartel met de Noor Andreas Bakkerud en thuisrijder Liam Doran.
Timur Timerzyanov - Hyundai i20 RX
Timur Timerzyanov - Hyundai i20 RX
Dat een Hyundai binnen de kortste keren een wedstrijd zou winnen, hadden we reeds voorspeld. Het team rond Grönholm was vorig seizoen reeds de best of de rest na de officiële wagens van Volkswagen, Audi en Peugeot. Maar we waren een beetje verrast dat het de Rus Timerzyanov zou worden die Hyundai zijn eerste WK overwinning schonk. Niclas Grönholm moest in Francorchamps noodgedwongen forfait geven wegens een operatie aan de appendix en hij werd schitterend vervangen door zijn landgenoot Joni Wiman die we ook nog in Silverstone zullen terug zien. De Fin heeft geen budget voor een volledig kampioenschap, maar blijkbaar heeft hij een grote indruk nagelaten en mag hij nog steeds de herstellende Grönholm vervangen. Grönholm won reeds de eerste wedstrijd in Abu Dhabi, maar werd na een aanrijding met Kevin Hansen een plaats achteruit gezet. Het was voor Hyundai echter enkel uitstel. De Rus Timerzyanov liet in Francorchamps zien dat hij na zijn dubbele Europese titel nog niets van zijn snelheid heeft ingeboet.  

Kevin & Timmy Hansen - Peugeot 208 WRX
Kevin & Timmy Hansen - Peugeot 208 WRX
In de tussenstand staat Kevin als de jongste telg van de familie Hansen nog steeds aan de leiding en is broer Timmy na zijn aanrijding met Bakkerud in Abu Dhabi inmiddels opgeklommen naar de tweede plaats die hij overnam van Grönholm, die op zijn beurt van twee naar zes zakt en na dit weekend nog verder naar beneden zal tuimelen. Timerzyanov staat op drie voor een oerregelmatige Janis Baumanis in de Ford Fiësta van Team STARD. Andreas Bakkerud staat als eerste Audi pas vijfde, maar het verschil met de tweede plaats van Timmy Hansen bedraagt amper zeven punten. Er kunnen dus na dit weekend opnieuw veel verschuivingen zijn in de tussenstand. Bij de teams is het Team Hansen MJP met de Peugeots' dat leidt, maar de Zweden hebben maar één puntje voor op GRX Taneco met de twee Hyundai's van GRX Taneco, mede dankzij de glasprestaties in Spa van Timerzyanov en Wiman.     

Eriksson en Kallio de smaakmakers in RX2
Eriksson en Kallio de smaakmakers in RX2
De RX2 rijdt zijn derde wedstrijd van het seizoen en het is maar de vraag wie de Zweedse regerend kampioen Oliver Eriksson van zijn derde zege op rij zal houden. De man die uitkomt voor het team Olbergs MSE, waarmee ook onze landgenoot Guillaume De Ridder de vice wereldtitel pakte achter Eriksson, staat afgetekend aan de leiding met negen punten voor op de Fin Jesse Kallio en vijftien op Jamaicaan Fraser McConnel. De voltallige top 3 komt niet toevallig uit voor Olbergs MSE die ook de bouwer is van de RX2 wagens.

De eerste wedstrijd van het EuroRX, bestaande uit zes weekends, start komend weekend met een deelnemersveld van 18 wagens. Eentje meer dan de 17 binnen het World RX, terwijl de RX2 het moet stellen met 11 piloten. Iedereen in de halve finale dus binnen de RX2. Het is voorlopig koffiedikkijken wie er bovenuit zal steken in Euro RX, maar enkele favorieten hebben zich toch reeds gemeld.
Robin Larsson - Audi A1 SuperCar
Robin Larsson - Audi A1 SuperCar
Robin Larsson heeft de meeste ervaring van het lot en heeft reeds een Europese titel op zijn palmares staan. Hij reed ook reeds enkele seizoenen in het World RX en komt aan de start met de Audi S1 waarmee Mattias Ekström in 2016 de wereldtitel pakte en actief was in Spa. ALL-INKL.COM Muennich Motorsport zet naast de permanente wagen voor Timo Scheider in het World RX nog twee Seat's in voor het Euro RX voor teameigenaar Rene Muennich en Mandie August. Pontus Tidemand start de eerste manche in een Eklund Motorsport Volkswagen Beetle, terwijl actueel leider in het Brits Rallycross kampioenschap, Derek Tohill, met een Ford Fiesta aan de start komt. De Fin Mikko Ikonen rijdt een volledig seizoen in de voormalige Ken Block Ford Fiesta waarmee we vorig jaar nog Nittiss aan het werk zagen. Peter Hedstrom en teamgenoot Daniel Thoren kiezen op hun beurt voor een Volkswagen Polo. Ook Thomas Bryntesson is niet langer actief met een Ford en koos voor een ex-Marklund Motorsport Volkswagen. Viervoudig Andros Trophy-kampioen Jean-Baptiste Dubourg vormt ploeg met jongere broer Andreas met twee Peugeots 208 binnen het DA Racing-team.

Naast de wedstrijd in het Engelse Silverstone gaat de Euro RX karavaan nog  richting Noorwegen (Hell), Zweden (Holjes), Frankrijk (Loheac) en Letland (Riga) en Duitsland (Estering).

Foto's: Johnny Loix - Info: Frieda Loix  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons