Silverstone: Timmy Hansen leider na nieuwe zege

Timmy & Kevin Hansen - Peugeot 208 WRX
Na winst in Abu Dhabi en Barcelona heeft Team Hansen MJP met Peugeot nu ook de zege gepakt in Silverstone tijdens de vierde manche van het WK Rallycross. Alleen in Francorchamps werd het Zweedse team van meervoudig kampioen Kenneth Hansen geklopt door GRX Taneco met de Hyundai van de Rus Timur Timerzyanov.
Andreas Bakkerud - Audi S1
We vroegen ons voor de wedstrijd af of de Noor Andreas Bakkerud, thuisrijder Liam Doran en Monster Energy RX Cartel de ban zouden kunnen breken tijdens de vierde wedstrijd van het wereldkampioenschap rallycross. En bijna had Bakkerud zijn eerste zege sinds 2016 te pakken na het veroveren van de pole en een kopstart tijdens de finale. Maar een betere strategie tijdens het jokeren en een supersnelle Timmy Hansen waren de Noorse Audi-rijder te snel af die tweede werd op 8/10 sec. van de winnaar. Anton Marklund vervolledigde met de Renault Mégane RS het podium en zodoende kregen we een volledig Scandinavisch podium.

Joni Wiman - Hyundai i20
Tijdens de halve finales verloren we enkele toppers met ondermeer WK leider Kevin Hansen die in een goede positie na broer Timmy een zeldzame stuurfout maakte in de jokerlap en hierdoor ook Timerzyanov wat tijd deed verliezen. Dit was in het voordeel van Anton Marklund en Timo Scheider die hierdoor konden mee doorschuiven naar de finale. In de andere halve finale kreeg Joni Wiman, de vervanger van de herstellende Niclas Grönholm in het startgewoel een lel mee van Doran en ging over de kop met de Hyundai i20.
Oliver Bennett - MINI RX
Ook Bennett was in zijn MINI goed onderweg, maar zag zijn mogelijke finaleplaats letterlijk in rook opgaan na een brand. Naast Bakkerud gingen ook de andere Audi-rijders Doran en Krisztián Szabo naar de finale. Voor de oerregelmatige Janis Baumanis kwam er een einde aan de reeks finaleplaatsen met een vierde plaats in de halve finale.

Timmy Hansen - Peugeot 208 WRX
In de tussenstand is er aan de kop van het klassement een aflossing van de wacht met Timmy Hansen die de leiding over neemt van broer Kevin, terwijl Bakkerud zich nu op een mooie derde plaats nestelt voor Baumanis en Timerzyanov. Ondertussen is de man die na Barcelona op de tweede plaats stond, Niclas Grönholm door de problemen met de appendix gezakt naar de 10de plaats op 40 punten van de nieuwe leider.

Guillaume De Ridder met een gebroken ophanging
Onze landgenoot Guillaume De Ridder was goed op weg naar een plaats in de halve finale met zijn Renault Clio, maar werd in de derde kwalificatieheat van zijn sokkel gereden door Doran tijdens de landing na de jump. De ophanging van de Clio werd geraakt en De Ridder kwam net iets te laat aan voor de vierde heat en kreeg startverbod.

Hattrick voor Eriksson in RX2
Eriksson versus Kallio in RX2
In RX2 ligt er geen maat op regerend kampioen Eriksson die zijn derde zege op rij boekte. De Zweed was viermaal de snelste tijdens de kwalificaties, won de halve finale en de finale. Een loepzuivere hattrick dus voor de rijder van Olbergs MSE met een score van 89 op 90 na drie races. In Silverstone mocht Jesse Kallio voor de derde maal mee op het podium terwijl Gryazin met een derde plaats zijn eerste podium boekte. Amper 11 wagens tekenden paraat en dus was het een makkie om de halve finales te bereiken. Daarin werd onze landgenoot Steve Volders vijfde. Voorlopig nog geen finaleplaats voor Volders, maar hij lukte wel een vijfde chrono in de derde kwalificatieheat. Hij staat voorlopig 10de in de tussenstand van het kampioenschap.

Robin Larsson eerste leider in Euro RX
Larsson versus Bryntesson in Euro RX
Robin Larsson werd in 2014 Europees kampioen in een Audi A1, reed nadien nog in WK met Audi en Ford en zal nu het volledig Europees seizoen rijden in de Audi S1 waarmee Ekström zijn wereldtitel pakte in 2016 in nu in handen is van Raceteknik. In een peloton van 17 wagens draaide de Zweed driemaal de snelste kwalificatie en moest eenmaal de snelste chrono laten aan de Audi A1 van Tamás Karai. De halve finales waren voor Larsson en zijn landgenoot Thomas Bryntesson. Robin Larsson won deze eerste manche voor Thomas Bryntesson en Jean-Baptiste Dubourg.

Foto's: Johnny Loix / Info: Frieda Loix