van der Horst

Silverstone: Toyota #8 en Alonso pakken alweer de volle buit

Podium FIA WEC 6H Silverstone 2018
Podium FIA WEC 6H Silverstone 2018
De zegetocht van Toyota #8 en Fernando Alonso ging, na Spa en Le Mans, tijdens de FIA WEC 6 Hours of Silverstone gewoon verder. De Spanjaard vocht samen met teamgenoten Sébastien Buemi en Kazuki Nakajima wel een hele wedstrijd tegen hun enige opponent, de zusterwagen van Kamui Kobayashi, Mike Conway en José Maria Lopez. Het verschil op de meet bedroeg uiteindelijk net geen twintig seconden. Matthias Beche, Thomas Laurent en Gustavo Menezes waren de snelste non-hybrid LMP1 en mochten als derde algemeen mee naar het podium.
Start FIA WEC 6 Hours of Silverstone 2018
Start FIA WEC 6 Hours of Silverstone 2018
Bij de start nam Kobayashi  in de #7 vanaf de pole meteen de leiding voor Buemi in de #8. In de eerste snelle rechterbocht ging het meteen fout tussen de SMP Racing BR1 #17 van Stéphane Sarrazin en de Rebellion #3 van Mathias Beche. Beide auto's vochtten voor hetzelfde stukje asfalt, raakten mekaar en spinden van de baan, gelukkig zonder geraakt te worden door de rest van het veld. De Fransman werd als schuldige aangeduid en bedacht met een drive-through penalty.

SMP Racing - BR1
SMP Racing - BR1
Overigens niet de enige keer dat de #17 in de problemen zou komen, net voor halfweg tikte Egor Orudzhev immers de Ferrari #71 van Davide Rigon aan waardoor die een lekke achterband opliep. Het bodywork werd door de kapotte band uiteengereten en eindigde in vele kleine stukjes op de baan. De koersdirectie besloot om daarop de safety car in te zetten - de enige overigens tijdens de wedstrijd - voor de nodige opruimingswerken.

Jackie Chan DC Racing - Oreca
Jackie Chan DC Racing - Oreca
In LMP2 haalde Jackie Chan DC Racing, net als tijdens de kwalificaties, een één-tweetje binnen. Ho-Pin Tung, Gabriel Aubry en Stéphane Richelmi haalden het met minder dan twee seconden voorsprong op de zusterwagen van het Maleisische trio Jaafar, Tan en Jeffri. De Signatech Alpine van Lapierre, Negrao en Thiriet mocht de onderste trede van het podium beklimmen.

AF Corse - Ferrari 488 GTE
AF Corse - Ferrari 488 GTE
Ford kon de snelheid die het het hele weekend al had niet bevestigen in de wedstrijd. Tot halverwege reden de beide Amerikaanse bolides nog in de top drie maar aan de geblokte vlag kon alleen de #67 van Harry Tincknell en Andy Priaulx nog ternauwernood een podiumplaats uit de brand slepen. De AF Corse Ferrari #51 van James Calado en Alessandro Pier Guidi haalde het, geholpen door een perfect getimede pitstop tijdens een full course yellow. De Porsche #91 (Gianmaria Bruni, Richard Lietz) op de tweede plek zorgde ervoor dat er drie verschillende merken op het podium stonden. Maxime Martin en teamgenoot Alex Lynn kwamen uiteindelijk als vijfde over de meet in hun Aston Martin #97.

Dempsey-Proton Racing - Porsche 911 RSR
Dempsey-Proton Racing - Porsche 911 RSR
Porsche was succesvol in GTE Am met Dempsey Proton Racing. Christian Reid, Matt Campbell en Julien Andlauer haalden het dankzij een late penalty voor de TF Sport Aston Martin #90. Jonny Adam, Salih Yoluc en Charles Eastwoord konden nog wel de tweede stek pakken voor de van pole vertrokken Team Project 1 Porsche #56 van Jörg Bergmeister, Egidio Perfetti en Patrick Lindsey.

--- Uitslag FIA WEC 6 Hours of Silverstone 2018 (PDF) ---

Foto's: Arne Simons & Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in FIA World Endurance Championship op zondag 19 augustus 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Silverstone.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons