van der Horst

Sim Racing Belgium organiseert Road to Valencia op Assetto Corsa Competizione

Sim Racing Belgium op Assetto Corsa Competizione
Sim Racing Belgium op Assetto Corsa Competizione
Als je al een kampioenschap organiseert op iRacing om de Belgische inzending voor de Formule 4 te zoeken voor de Motorsport Games, waarom dan ook niet hetzelfde doen voor het Assetto Corsa Competizione? Een idee dat bij de RACB en Anton Dupan de ronde deed en ook werd omgezet in de realiteit. Daarvoor rekent men op Sim Racing Belgium, waar Tim de Borger en Jonas Vermeulen in enkele weken tijd een kampioenschap opgezet hebben om de volgende Mathias Kühn te vinden die ons land kan vertegenwoordigen in Valencia.
Wie is Sim Racing Belgium?
Sim Racing Belgium op Assetto Corsa Competizione
Sim Racing Belgium op Assetto Corsa Competizione
Wie Sim Racing Belgium nog niet kent, moet zich niet schuldig voelen. Voor ons was dit eveneens een raadsel. Daarom gingen we praten met  De Borger en maakten we kennis met deze community. "Sim Racing Belgium is enkele jaren geleden in het leven geroepen door Jonas Vermeulen en Jean van Liempt - inmiddels reeds naar Startgrid TV overgestapt -, maar destijds als een Facebook-groep. Later ben ik erbij gekomen en hebben we het hele verhaal naar een ander niveau getild qua communitywerking. Wij keken rond wat we ermee konden doen, en aangezien de Virtual Belcar al bestond op iRacing, besloten wij onze pijlen te richten op Assetto Corsa Competizione. We merkten dat terwijl iRacing zeer toegankelijk is qua racen met mensen op hetzelfde niveau, je in ACC echt wel moet rekenen op de verschillende community-kampioenschappen. Al is het wel veel beter voor GT3's te racen dan iRacing in mijn opinie."

Dat loopt de laatste jaren vlotjes, zo blijkt. De Borger: "Wij organiseren twee kampioenschappen doorheen het jaar. We hebben geprobeerd om er eentje over één jaar te doen, maar dan merkten we dat ook veel mensen afhaakten naarmate het kampioenschap vorderde. Simracing is vrij vloeiend op dat vlak, je kan er snel van het ene naar het andere  hoppen als je niet meer kunt winnen. Daarom hebben we nu een concept, met ook live stewarding, dat goed werkt. We zijn nu reeds aan ons zevende seizoen bezig. Ook wilden wij meer op het communitygevoel werken, waar je met plezier in zit. Eigenlijk een echte vriendengroep creëren, wat ook goed lukt en die ondertussen maar blijft groeien."
Logische keuze voor de RACB
Assetto Corsa Competizione
Assetto Corsa Competizione
Zoals we in de intro aangaven, krijgen zij de eer om het kampioenschap te organiseren; de winnaar mag ons land vertegenwoordigen op de komende Motorsport Games in Valencia. Ook daar liet Sim Racing Belgium hun kunnen zien: "Het was eigenlijk vrij kort dag. Ik was enkele weken geleden aan de praat geraakt met Anton (Dupan nvdr.) om dit te organiseren en we hebben echt op korte tijd alles op poten gezet. We hebben wel ook nog ons eigen kampioenschap, en wilden dit ook nog voor de zomer afgewerkt hebben. Het is ons aardig gelukt en op drie weken tijd hadden we eigenlijk alles klaar om dit te organiseren. Iets waar we best trots op zijn. Ook dit organiseren is voor ons een erkenning voor al het harde werk dat we de afgelopen jaren hebt geleverd, en ik wil dan ook gans de Sim Racing Belgium-crew bedanken voor hun inzet van de afgelopen jaren."

Ook Anton Dupan, de man die zich bij de RACB onder meer bezighoudt met het simracen, beaamt dat dit de juiste keuze is: "We zochten een organisatie om ook een kandidaat te vinden in ACC voor de Motorsport Games. Sim Racing Belgium heeft al een vrij grote community, maar ook ervaring met het organiseren in ACC, waar zij het professioneel aanpakken. Het was dan ook een logische keuze om dit in hun handen te leggen. Zij kwamen snel met een concreet voorstel, dus hadden wij ook snel een akkoord. Wij hebben er alle vertrouwen in dat zij dit in goede banen zullen leiden."
Road to Valencia
Wat het kampioenschap betreft, is het nog niet zeker of er een klasse-systeem zal zijn of dat het puur Pro's zullen zijn die strijden om dat ticket naar Valencia. Alles hangt ook af van de inschrijvingen die men binnenkrijgt. Wel werd er beslist om het op vier races, Spa, Silverstone, Kyalami en Valencia te houden. De Borger: "Gezien dit op korte tijd in elkaar gezet is, vonden wij vier races genoeg. We dachten er ook aan twee weken eerder te starten, maar we wilden de mensen wel een kans geven om in te schrijven. Daarnaast ga je al vrij snel merken wie de betere is, dus maakt het niet veel uit hoeveel we er op zetten." Overigens zullen alle wedstrijden hetzelfde format hebben, met een vrije training, kwalificaties en een race van 60 minuten.

Qua deelnemers hoopt men op 50 inschrijvingen, waarvan de helft op het moment al ingevuld is. Let op, want ook hier heb je een RACB-licentie nodig om te kunnen deelnemen. Voor de eSports-licentie kan je hier terecht, terwijl je voor het kampioenschap kan inschrijven op deze site, al heb je tijd tot 10 mei.

Mathias Kühn
Mathias Kühn
Gezien dit voor ons onbekend terrein is, vroegen we aan de Borger wie er uitspringt als favoriet om het kampioenschap binnen te halen. "We hebben verschillende namen die we naar voren kunnen schuiven. Enerzijds heb je Yentl van Thielen, die bij ons seizoen zes heeft gewonnen en ook in de IAME-kartingwereld ervaring heeft. Maar ook Christophe Samyn en Mathias Kühn staan hoog aangeschreven. Deze laatste heeft al kunnen proeven van de Motorsport Games in Marseille. Tot slot hebben we nog namen als Nick Timmermans, Harald Rombout, Frederik De Brouwer, Jeremy Jeurissen en Nathan Windy die je eveneens tot de kanshebbers kan rekenen." Veel namen dus voor dat ene felbegeerde ticket!

Nu is het enkel nog aftellen naar 15 mei, voor de opener op het beruchte Circuit de Spa-Francorchamps. Anderhalve maand later weten we wie ons land zal vertegenwoordigen op de Motorsport Games. Natuurlijk brengen we verslag uit van elke wedstrijd hier op onze site, en kan je meevolgen wie de opvolger zal worden van Kühn: hijzelf of toch iemand anders? Als je van ACC houdt en je wilt je kans wagen, schrijf je dan zeker in!

Foto's: Yentl Van Thielen - Thijs Dendauw - Gaetan de Vos - Thomas SmetsDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Simracing op woensdag 1 mei 2024.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons