van der Horst

Singapore: Hamilton wint na startcrash – Vandoorne's beste F1-prestatie

Ricciardo - Hamilton - Bottas
Ricciardo - Hamilton - Bottas
Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van Singapore gewonnen: de zestigste zege uit zijn carrière. Het was de eerste maal dat een nachtrace in de regen werd verreden. De overwinning werd hem eigenlijk in de schoot geworpen nadat Max Verstappen en beide Ferrari's zich reeds in de eerste bocht elimineerden. De Mercedes-rijder deed dus een gouden zaak in de strijd om de wereldtitel. De kloof tussen hem en titelrivaal Sebastian Vettel bedraagt nu maar liefst 28 punten. Stoffel Vandoorne wist voor de tweede maal dit seizoen met zijn McLaren-Honda in de punten te eindigen. Onze landgenoot werd knap zevende.
Startcrash tussen Verstappen en de beide Ferrari's
Startcrash tussen Verstappen en de beide Ferrari's
Kimi Räikkönen kende een kanonstart; de Fin kwam langzij de Red Bull van Max Verstappen. Met de Nederlander in een dichtklappende Ferrari-sandwich - met Vettel aan de rechterkant van de RB13 - was er onvoldoende plaats waardoor Max en Kimi met elkaar in aanraking kwamen. De Ferrari-rijder verloor de controle en knalde hierdoor tegen de zijkant van zijn teamgenoot. Voor Kimi en Max was het direct over en uit. Vettel kon zijn weg even verder zetten, maar de zijkant van zijn SF70H was zwaar beschadigd en verloor hierdoor koelvloeistof. Uiteindelijk tolde de Duitser rond, vermoedelijk op de vloeistof, en reed de neus van zijn auto eraf na een contact met de muur. Ook zijn race kwam vroegtijdig ten einde.

Ook Alonso deelde in de brokken
Ook Alonso deelde in de brokken
Ook Fernando Alonso raakte betrokken in het ongeval. De Spanjaard maakte een knappe start en reed op een derde stek de eerste bocht in, maar een tik van een rondtollende Verstappen beschadigde ook zijn bolide. De McLaren kon zijn weg verder zetten, maar moest later in de wedstrijd de strijd toch staken. Na een viertal ronden achter de safety car om het puin te ruimen ging de race verder, met Hamilton verrassend op kop, gevolgd door Ricciardo, Hulkenberg, Perez, Palmer, Bottas en Stoffel Vandoorne op de zevende stek. Lang wachten op een tweede safety car periode moesten we niet. In de twaalfde ronde knalde Kvyat zichzelf uit de wedstrijd.

De crash van Daniil Kvyat
De crash van Daniil Kvyat
Halverwege de race werden de regenbanden ingewisseld voor de droogweer rubbers. Vandoorne reed de snelste ronde en een gevecht volgde met Jolyon Palmer in de Renault voor de zevende stek. De West-Vlaming geraakte al snel voorbij de Engelsman, maar moest over een nat gedeelte van het asfalt rijden, waardoor hij even grip verloor en de Renault terug aan zich voorbij moest laten gaan. Vooraan het veld had Hamilton het nog steeds allemaal onder controle, gevolgd door Ricciardo, Bottas, Hulkenberg, Sainz en Perez. Ook Sainz en Perez waren hevig in strijd voor positie.


Daniel Ricciardo mocht mee naar het podium
Daniel Ricciardo mocht mee naar het podium
Marcus Ericsson was de volgende rijder die vroegtijdig mocht gaan douchen. De Zweed verloor de controle en knalde zijn Sauber tegen de muur waardoor hij in de verkeerde rijrichting stond. Marcus kon nergens meer naartoe en de safety car kwam weer op de baan. Hamilton was niet tevreden over deze beslissing van de wedstrijdleiding en zag hierdoor zijn kloof met Ricciardo wederom teniet gedaan. Na de SC-fase kwam de koppositie van de WK-leider echter niet meer in gedrang. Ricciardo werd tweede, gevolgd door de tweede Zilverpijl van Bottas. Sainz werd vierde, gevolgd door Perez, Palmer, Vandoorne, Stroll, Grosjean, Ocon, Massa en Wehrlein.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Dankzij zijn zege leidt Lewis Hamilton nu met 28 punten voorsprong op Sebastian Vettel en 51 eenheden op teamgenoot Bottas. Dankzij de dubbele podiumfinish hebben de Zilverpijlen nu 102 punten bonus op Ferrari bij de constructeurs en maar liefst 245 op Red Bull Racing. De volgende wedstrijd is de Grote Prijs van Maleisië op 1 oktober.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Singapore 2017

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes58 ronden in 2:03:23.544
2.Daniel RicciardoRed Bull+ 4.507
3.Valtteri BottasMercedes+ 8.800
4.Carlos SainzToro Rosso+ 22.822
5.Sergio PérezForce India+ 25.359
6.Jolyon PalmerRenault+ 27.259
7.Stoffel VandoorneMcLaren+ 30.388
8.Lance StrollWilliams+ 41.696
9.Romain GrosjeanHaas+ 43.282
10.Esteban OconForce India+ 44.795
11.Felipe MassaWilliams+ 46.536
12.Pascal WehrleinSauber+ 2 ronden
13.Kevin MagnussenHaasDNF
14.Nico HülkenbergRenaultDNF
15.Marcus EricssonSauberDNF
16.Daniil KvyatToro RossoDNF
17.Fernando AlonsoMcLarenDNF
18.Sebastian VettelFerrariDNF
19.Max VerstappenRed BullDNF
20.Kimi RäikkönenFerrariDNF

Foto's: Racing International Photography




  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons