van der Horst

Singapore: Kan Ferrari terugslaan in Marina Bay?

Singapore circuit
Singapore circuit
Dit weekend vindt de Grote Prijs van Singapore plaats. Deze nachtrace is reeds de veertiende manche in het wereldkampioenschap van de Formule 1. Afgelopen wedstrijd in Italië nam Lewis Hamilton (Mercedes AMG) de leidersplaats in de tussenstand voor het wereldkampioenschap bij de rijders over van Sebastian Vettel (Scuderia Ferrari). De marge tussen de twee titelrivalen bedraagt slechts drie punten en iedereen verwacht dat de Duitser aanstaande zondag zal terugslaan, en dus de koppositie terug zal opeisen. Dit omdat de lay-out van het circuit in Marina Bay doet denken aan circuits zoals Monaco en Hungaroring, twee plaatsen waar de Italiaanse renstal dit seizoen succesvol was.
Sebastian Vettel, winnaar 2017 F1 Monaco GP
Sebastian Vettel, winnaar 2017 F1 Monaco GP
Vettel was in Marina Bay het meest succesvol in het verleden, met maar liefst vier zeges op zijn naam. De Ferrarist hoopt dit weekend voor de vijfde maal te winnen op het stratencircuit in het kleinste land van Zuidoost-Azië. 2015 was de laatste maal dat de Duitser hier won, want vorig jaar zegevierde zijn compatriot Nico Rosberg er voor Mercedes. Hamilton's laatste maal op het hoogste schavotje in Singapore is reeds drie jaar geleden. In totaal won de Brit er twee maal, evenveel als Fernando Alonso die in 2010 won, alsook 2008 – de wedstrijd die gekend stond voor het crashgate schandaal met Nelson Piquet Jr. en zijn toenmalige Renault team onder leiding van Flavio Briatore en Pat Symonds.

Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Naast Ferrari en Mercedes moet men ook zeker een oogje in het zeil houden voor Red Bull Racing. Op een circuit als die van Singapore is niet het vermogen van de krachtbron de belangrijkste troef, maar wel het chassis. Zal het chassis van Adrian Newey de Oostenrijkse team kunnen helpen aanstaand weekend? Het zou onverstandig zijn om hen te onderschatten. Daniel Ricciardo is aan een goed seizoen bezig en zijn knappe inhaalwedstrijd afgelopen race in Monza was hier nog maar eens het bewijs van. En kan Max Verstappen eindelijk een wedstrijd rijden zonder opnieuw in de problemen te komen? Zonder zijn te vermijden incident met Felipe Massa had de jonge Limburger met gemak een beter resultaat kunnen neerzetten in Italië.

Stoffel Vandoorne en Fernando Alonso - McLaren
Stoffel Vandoorne en Fernando Alonso - McLaren
Kan McLaren-Honda de zogenaamde “best of the rest” worden dit raceweekend? Als men terugkijkt naar de race in Hongarije waarbij beide rijders in de punten eindigden, moet dat zeker kunnen. Maar dan moet de Japanse krachtbron het deze maal wel uithouden. Na het wisselen van zijn motor vlak voor de race in Italië had niemand kunnen voorspellen dat Stoffel Vandoorne zijn race vroegtijdig zou staken na... problemen met de motor. Maar er is hopelijk licht aan het einde van de tunnel. Met een blijkbaar nakende overgang van Carlos Sainz Jr. naar Renault, zou Toro Rosso op zijn beurt hun contract met de Franse constructeur beëindigen om zo volgend jaar in zee te kunnen gaan met Honda. Dat zou de weg effenen voor een huwelijk tussen McLaren en Renault. Men verwacht dit weekend heel wat meer nieuws.

Carlos Sainz Jr. - Toro Rosso
Carlos Sainz Jr. - Toro Rosso
Voor de wedstrijd in Singapore verkozen de meeste teams om op vlak van banden vrij agressief te gaan. De Italiaanse bandenleverancier Pirelli neemt de drie zachtste rubbers mee uit de P-Zero collectie: de geel-gemarkeerde softs, de rood-gekleurde super-softs en de paars-aangeduide ultra-softs. Onze landgenoot Vandoorne verkiest slechts één set van de softs, twee sets van de super-softs en maar liefst tien sets van de ultra's. De exacte keuze van alle rijders publiceerden we eerder. Indien u dit weekend de F1-actie wil volgen, dat kan steeds. De kwalificatie op zaterdag is rechtstreeks te volgen op Play Sports 3 van Telenet om 14u45. En voor de race op zondag kan u afstemmen op Play Sports 5 en dit vanaf 13u30. Ook bij de Franstalige zender La Deux kan u terecht voor de rechtstreekse uitzending op zowel zaterdag als zondag.

Foto's: Racing International Photography & Vincent Wouters




  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons