van der Horst

Singapore: Kan Hamilton kloof met Vettel verder uitbouwen?

Startcrash tussen Verstappen en de beide Ferrari's
Startcrash tussen Verstappen en de beide Ferrari's
De vijftiende manche van het wereldkampioenschap Formule 1 staat voor de deur. Dit weekend vindt de Grote Prijs van Singapore plaats op het stratencircuit van Marina Bay. De race van vorig jaar zindert nog steeds na, grotendeels door die dramatische startcrash tussen beide Ferrari’s en Max Verstappen’s Red Bull. De race werd uiteindelijk gewonnen door Lewis Hamilton. En nu een jaar later keert de Brit er terug als favoriet. De WK-leider won reeds driemaal in Singapore en aast op een vierde zege. Zoals tijdens de laatste races zal de Brit wel verklaren dat Ferrari nog steeds favoriet is. Sebastian Vettel won hier maar liefst viermaal en zal uit zijn op revanche na alweer een aantal weggesmeten punten, twee weken geleden in Ferrari's achtertuin te Monza.
  • Skylimit Events
Sebastian Vettel voor Lewis Hamilton
Sebastian Vettel voor Lewis Hamilton
Hamilton staat nu met maar liefst 30 punten voorsprong op eerste achtervolger Vettel  stevig aan de leiding in de tussenstand voor het wereldkampioenschap.  Het is cruciaal voor de Duitser om een goed resultaat neer te zetten zondag, en liefst voor de Mercedes met startnummer 44 te eindigen wil hij als eerste van beide kemphanen die vijfde wereldtitel pakken. Het had er allemaal anders kunnen uitzien voor de renstal uit Maranello, maar blunders van rijder én team duwden hen in een onaangename achtervolgersrol. Volgens voormalig F1-koning Bernie Ecclestone – in een Youtube interview met Nico Rosberg - komt het nog wel goed voor de Duits-Italiaanse alliantie en tipt hij dus de Ferrarist als nieuwe wereldkampioen.

Kimi Räikkönen & Maurizio Arrivabene
Kimi Räikkönen & Maurizio Arrivabene
Eerder deze week werd het vertrek van Kimi Räikkönen op het einde van het seizoen bij Ferrari aangekondigd.  In Singapore kon de polesitter van vorige race zich nooit op de eerste startrij kwalificeren. Zijn beste resultaat op zondag was een derde plaats, in 2013 voor Lotus en 2015 voor zijn huidige team.  Of de Fin, net zoals zijn compatriot Valtteri Bottas, in dienst van zijn teamgenoot zal rijden dit weekend is nog de vraag. Na de race in Monza liet Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene zich ontvallen dat zijn team rijders aantrekt, en geen butlers. Een sneer richting Mercedes direct na de race in Italië. Inmiddels heeft de Italiaanse Ferrari-topman zich reeds bij Bottas verontschuldigd voor zijn uitspraak. Zou dit dan betekenen dat hij zijn Fin nu wel in dienst zal laten rijden van Vettel?

Nico Hulkenberg, Kevin Magnussen, Stoffel Vandoorne en Max Verstappen
Nico Hulkenberg, Kevin Magnussen, Stoffel Vandoorne en Max Verstappen
Maar mogen we Red Bull Racing vergeten voor de zege dit weekend? Zeker niet! Dit jaar wist het team drie zeges te pakken maar met de lay-out van dit stratencircuit kunnen zij misschien wel iets meer. Kijk maar naar de race in Monaco eerder dit jaar,  een gelijkaardige omloop, dus wie weet hoe zij dit weekend kunnen presteren.  Max Verstappen maakt zondag zijn 75ste start in de F1. Vorig seizoen kwalificeerde hij zich op een tweede plaats, en is het nog steeds zijn beste startplaats uit zijn carrière naast die van de GP van België in 2016 en de GP van Mexico van vorig seizoen. Deze wedstrijd zal tevens ook de 150ste GP-start betekenen voor Renault’s Nico Hulkenberg, hiermee zal hij de 36ste rijder in de F1-geschiedenis worden die minstens zoveel races heeft gereden.

Stoffel Vandoorne voor Kimi Raikkonen
Stoffel Vandoorne voor Kimi Raikkonen
Uiteraard hopen wij ook op een goed resultaat voor Stoffel Vandoorne. De McLaren-rijder ondergaat een aartsmoeilijk seizoen, hij werd vorige week door zijn team bedankt voor bewezen diensten en mag voor volgend seizoen op zoek gaan naar een nieuw zitje. Of onze landgenoot in de Formule 1 blijft is allesbehalve zeker. Het zou een groot verlies zijn voor de sport mocht hij deze reeds vroegtijdig verlaten, zonder echt een eerlijke kans te hebben gehad om zijn talent te bewijzen. Indien het andermaal niet voor hem en Fernando Alonso lukt, is er nog steeds de hoop op een Safety Car dit weekend. Elke race op het Marina Bay circuit moest de SC uitrukken, met de laatste twee jaar reeds tijdens de eerste ronde. Mogen we dit zondag ook weer verwachten?

De kwalificatie voor de Grote Prijs van Singapore is zaterdag rechtstreeks te volgen op Play Sports 3 van Telenet om 14u45. Ook de race op zondag is live te zien, en dit op Play Sports 2 vanaf 13u45. Ook de collega's van La Deux zenden zowel de kwalificatie als de race rechtstreeks uit.

Foto’s: Racing International Photography
 



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons