van der Horst

Singapore: Perez juicht ondanks bestraffing

Sergio Perez - Red Bull RB18
Sergio Perez - Red Bull RB18
Niet Max Verstappen, maar wel Sergio Perez heeft Red Bull Racing een zesde Formule 1-overwinning op rij bezorgd. In de straten van Singapore controleerde de Mexicaan een kleine voorsprong op Charles Leclerc (Ferrari), die het voordeel van zijn polepositie al bij de start was kwijtgeraakt. Max Verstappen werd pas zevende na een remfout.
De afgelopen dagen werden we overladen door berekeningen waarbij Max Verstappen al dan niet zijn tweede wereldtitel zou veroveren. Onze noorderbuur moest ruim beter doen dan zijn achtervolgers in het WK, maar liet echter punten liggen op het stratencircuit. Een blunder van het team tijdens de kwalificatiesessie was slechts één van de oorzaken, want een slechte start en een remfout in een duel met Lando Norris (McLaren) stonden een goed resultaat evenzeer in de weg.

Verstappen werd pas zevende, maar heeft wel nog altijd meer dan honderd punten voorsprong op Charles Leclerc. Dat betekent, met nog vijf wedstrijden op het programma, dat de concurrentie tijdens de komende race in Japan verplicht is om verder in te lopen om te vermijden dat het pleit al over een week beslecht is.
Meesterlijke Sergio Perez
De Grote Prijs van Singapore verliep in identieke omstandigheden als de kwalificaties: eerst op een vochtige omloop en pas naar het einde toe op min of meer droog asfalt. Heel wat rijders, vooral debutanten, gingen in de fout en amper meer dan tien rijders zagen het einde van de race. Geen fouten in die uitdagende wedstrijd voor Sergio Perez, die Leclerc meermaals heel dichtbij zag komen maar nooit plooide. Voor de Red Bull-rijder is het de vierde zege uit zijn carrière, zijn derde al op een stratencircuit (na Baku in 2021 en Monaco dit jaar).

Het enige foutje van de winnaar vond plaats tijdens een van de talrijke neutralisaties. Perez hield niet altijd maximaal tien wagenlengtes afstand met de safety car en was zelfs te vroeg weg bij de herstart en ontving daarvoor een straf van vijf seconden na de wedstrijd. Zijn voorsprong op Leclerc, wiens team van mening was dat Perez een grotere bestraffing verdiende, bedroeg echter meer dan dat.
Mercedes en McLaren naast het podium
Lando Norris - McLaren MCL36
Lando Norris - McLaren MCL36
Opnieuw geen succes dus voor Ferrari, op een circuit dat de F1-75 nochtans al gegoten leek te zitten. Leclerc was dus goed voor zilver en Carlos Sainz reed naar de bronzen medaille, al kwam hij nooit echt in de buurt van zijn teamgenoot. Zowel Lewis Hamilton als Lando Norris konden druk zetten, maar de zeventiende GP van het seizoen was geen festival aan inhaalacties. De meest ervaren Brit ging uit frustratie zelfs in de fout en werd pas negende.

Mede door een ideaal getimede safety car-tussenkomst reden McLaren-rijders Norris en Daniel Ricciardo zo naar de vierde en vijfde plaats. Ook Aston Martin plaatste beide rijders in de top 10, dankzij een zesde plek voor Lance Stroll en een achtste voor Sebastian Vettel. Alpine was de grote afwezige in de eerste helft van de uitslag, want beide rijders moesten door technische problemen de handdoek in de ring gooien.

De Grote Prijs van Japan is de volgende op de kalender. Op het circuit van Suzuka wordt volgende week geracet.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Singapore 2022

#RijderTeamResultaat
1.Sergio PérezRed Bull Racing2:02:20.238
2.Charles LeclercScuderia Ferrari+2.595s
3.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+10.305s
4.Lando NorrisMcLaren F1 Team+21.133s
5.Daniel RicciardoMcLaren F1 Team+53.282s
6.Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+56.330s
7.Max VerstappenRed Bull Racing+58.825s
8.Sebastian VettelAston Martin Aramco F1 Team+60.032s
9.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+61.515s
10.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri+69.576s
11.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+88.844s
12.Kevin MagnussenHaas F1 Team+92.610s
13.Mick SchumacherHaas F1 Team+1 lap
14.George RussellMercedes-AMG F1 Team+2 laps
15.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauriDNF
16.Esteban OconAlpine F1 TeamDNF
17.Alexander AlbonWilliams RacingDNF
18.Fernando AlonsoAlpine F1 TeamDNF
19.Nicholas LatifiWilliams RacingDNF
20.Guanyu ZhouAlfa Romeo F1 TeamDNF


Foto's: Formula 1.com



Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Formule 1 op zondag 2 oktober 2022.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons